San je postao java – rukomet u Crnoj Gori ima lepu budućnost

Rukomet 24. avg. 202111:31
Podeli:
RSCG/Stefan Ivanović

Rukometna reprezentacija Crne Gore, momci do 19 godina, koja je osvojila prvo mesto na Evropskom prvenstvu B divizije u Letoniji, doputovala je u Podgorici, nakon što je u velikom stilu došla do cilja i plasmana u elitnu diviziju evropskog rukometa.

U glavnom gradu Letonije ostvarila je svih pet pobeda, čime je izborili učešće na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina koje se održava naredne godine.

Mesto u elitnoj diviziji, među najboljim selekcijama Starog kontinenta obezbedili su i mlađoj generaciji, koja će učestvovati na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina.

„Prvog dana okupljanja ove generacije, zacrtali smo jedan cilj, a to je plasman u A diviziju. Bilo je teško, hiljade pređenih kilometara na brojnim putovanjima, odricali smo se mnogo toga, da bi došli do cilja. Pripreme za ovo prvenstvo su bile izazovne, jer je nedostajalo nekoliko nosilaca igre, a timu su priključeni neki novi momci. Momci koji su okosnica tima su se priključili kasnije zbog klupskih obaveza, verovao sam u njih i oni su ovaj posao izneli na najbolji način“, rekao je selektor Brano Božović.

sport klub

Najteži rival bila je Holandija, koju su mladi “lavovi” pobedili dva puta.

„Nije lako pobediti nijednog protivnika dva puta, mi smo morali to da uradimo protiv kvalitetnog tima kao što je Holandija, koja ima brze igrače i tri reprezentativca koji nastupaju u Nemačkoj. Pokazali smo karakter, obnovili smo našu staru igru, radili smo mnogo i na kolektivnom duhu, tako da moram da čestitam svim momcima i zahvalim se Rukometnom savezu, koji nam je omogućio sjajne uslove za rad, naravno i stručnom štabu koji je vodio računa o svakom detalju“, naglasio je Božović.

U finalu sa Holanđanima je presudila ogromna želja.

„Nijednog trenutka nijesam imao dilemu da ćemo slaviti i u uzbudljivom finalu protiv Holandije, odigrali smo mnogo utakmica u ovom sastavu na međunarodnoj sceni. Živeli smo za to finale, imali smo veću želju od njih, tako da je ovo za mene logičan rasplet događaja. I pre ovog finala smo imali dva odigrana finala na prvenstvima Meditarana u kojima smo poraženi, ali smo ovog puta meč prelomili u svoju korist i pokazali karakter“, rekao je Božović.

Na prvenstvu se izdvojio Radojica Čepić koji je proglašen za MVP igrača šampionata.

„Dali smo maksimum u svim mečevima kako bi došli do cilja. Još prie dve i po godine zacrtali smo cilj da se plasiramo u A diviziju, svaki igrač je ugradio sebe u ovaj uspeh, čuvali smo leđa jedni drugima i kao kapiten sam ponosan na ove momke. Tokom prvenstva smo rasli kao tim, pokazali smo da imamo veliko srce. Najteže je bilo u finalu, u kojem smo u pojedinim trenucima bili i u zaostatku, ali smo na kraju preokrenuli i došli do velike pobede. Svi momci su dali maksimum, a došla je i induvidualna nagrada za mene, koja je veliko priznanje za kompletnu ekipu“, rekao je Radojica Čepić.

Seniroska reprezentacija Crne Gore je izborila plasman na Evropsko prvenstvo sa veoma mladom ekipom, a sada je selektor senior Zoran Roganović, dobio daleko širu bazu u vidu izuzetno talentovane generacije, koja je garant, da će Crna Gora u periodu koja sledi, u kontinuitetu biti učesnik velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Naravno, san svih ljubitelja rukometa, kao i svih rukometnih poslenika, članova stručnog štaba i igrača su Olimpijske igre.

Komentari

Vaš komentar