Bojinović i Karabatići osuđeni zbog nameštanja mečeva

Vesti rukomet 1. feb 201716:50 > 18:55
Christof Koepsel, Bongarts

Bivši reprezentativac Srbije Mladen Bojinović osuđen je u Francuskoj na četiri meseca zatvora uslovno i novčano 20.000 evra zbog učešča u nameštanju rukometnih mečeva.

Pored nekadašnjeg igrača Partizana, Ademal Leona i Barselone, najtežu kaznu je dobio Nikola Žile, menadžer bukmejkerske kuće, koji je dobio identičnu uslovnu kaznu, ali će morati da plati 40.000 evra.

Francuski rukometaši braća Nikola i Luka Karabatić osuđeni su na uslovnu zatvorsku kaznu na dva meseca zbog učešća u prevari 2012. godine.

Karabatići su kažnjeni i novčano sa 10.000 evra zbog nameštanja utakmice. Osim njih, kažnjeno je još 14 osoba.

Presuda je doneta tri dana nakon što je Francuska odbranila titulu prvaka sveta, a Nikola proglašen za najboljeg igrača turnira u Parizu.

Sud u Monpeljeu je u julu 2015. godine osudio braću Karabatić i još 14 ljudi za prevaru i nameštanje rezultata utakmice Monpelje-Seson iz 2012. godine. Sada je doneta odluka o žalbi.

Getty Images/Alex Grimm

Oni su osuđeni da su namestili rezultat poluvremena utakmice i da je na takav ishod jedna osoba uplatila 100.000 evra, na kvotu 2,9. Monpelje je pre te utakmice osvojio šampionsku titulu, a Seson se borio za opstanak u ligi. Braća Karabatić su igrali za Monpelje.

Nikola je na sudu tokom žalbe negirao učešće u prevari. On je rekao da se njegova partnerka kladila i da je bez njegovog znanja na laptopu preuzela aplikacije vezane za kladjenje, što je ona i potvrdila.

Luka je priznao da se kladio sa svojom devojkom i rekao da je to bila „glupost mladog igrača“.