Partizan 1949: SEHA i Liga šampiona su ciljevi

Vesti rukomet 19. apr 201717:49 > 17:54
RK Partizan 1949

Ljubitelji rukometa kojima je crno-bela boja blizu srcu imaju mnogo razloga za zadovoljstvo. Pogrešili ste ako ste pomislili da su u pitanju navijača Partizana iz Beograda ili nemačkog Kila, radi se o fanovima iz Tivta, koji pored turističkog polako, ali sigurno, postaje i sportski centar Crne Gore.

RK Partizan 1949

Rukometni klub Partizan iz Tivta, odnosno Partizan 1949, kao što ste mogli i da zaključite osnovan je 1949. godine. Sve do devesetih godina prošlog veka, ‘crno-beli’ su igrali u drugoj ligi tadašnje Jugoslavije. Jugoslavije koja je tada imala jednu od najjačih Liga u Evropi, pa smo mogli da se hvalimo i moćnom drugom ligom. Turbulencije u Jugoslaviji dovele su i do turbulencija u rukometnom klubu Partizan.

Grupa entuzijasta Dejan Stjepčević, Igor Petković i Zdravko Mitrović došli su na ideju da stabilizuju klub čije su boje branili kao igrači. Da je neko tada rekao će Partizan osvojiti titulu i da će boriti za titulu verovatno bi ga proglasili rukometnim laikom. Međutim, momci se nisu predavali. Nastojali su da ostvare san i pored velikih problema, uspona i padova.

Partizan je igrao u drugoj ligi, dva puta je obezbeđivao mesto u elitnom društvu, ali je odustajao od takmičenja zbog finansijkih problema. Sve se promenilo 2014. godine, a san je polako počeo da postaje java. Partizan je osvojio prvo mesto u drugoj ligi, godinu dana kasnije bio je treći u elitnom društvu, izboren je prvi nastup na evrosceni u istoriji kluba. Prošle sezone ‘crno-beli’ iz Tivta su ispisali novu stranicu u istoriji kluba. Osvojili su Kup, bili su drugi u šampionatu. U evropskom Čelendž kupu zaustavio ih je u drugom kolu Valur sa Islanda.

Tekuća sezona se polako bliži kraju, a Tivćani sijaju od sreće pošto su otišli korak dalje. Partizan je praktično obezbedio titulu šampiona Crne Gore, pošto su Budvanskoj rivijeri oduzeti bodovi, ali pošto imaju pravo žalbe rezultati još nisu zvanični. U polufinalu Kupa će igrati protiv Mojkovca, a plasman na evroscenu je izboren i treći put.

Nadamo se, naravno, da ćemo sezonu završiti osvajanjem trofeja, posebno  mi koji smo se sve ove godine borili da stvorimo klub ovakvim kakav je sada. Neću sada da pričam o problemima i dilemama koje su nas mučile u proteklih desetak godina. Stigli smo do onoga što smo želeli i to je najvažnije. Ružne stvari se brzo zaborave. Maštali smo o tome da imamo stabilan klub i imamo ga. Konačno imamo kompletnu upravu kluba – od predsednika Dragana Samardžića, preko predsednika UO Tonina Fantića, do sportskog direktora Igora Petkovića, a ja kao trener i igrači smo takođe tu. Svako radi svoj posao. Sve obaveze se izmiruju na vreme“, rekao je Dejan Stjepčević, trener Partizana, i nastavio, „Ove sezone se borimo za duplu krunu. Niko nam to nije postavio kao cilj niti kao prioritet. Već sada je obezbeđeno mesto na evropskoj pozornici. Ponosni smo na rad sa mlađim selekcijama, od kojih ćemo u bliskoj budućnosti crpeti energiju za prvi tim. Pokrenuli smo i školu mini rukometa za decu do prvog do petog razreda osnovne škole. Trenira sa ne pola terena, sa manjim golovima i loptama koje podsećaju na stare krpenjače da se neko ne bi povredio. Vizuju koju smo imali pre desetak godina smo ostvarili, sada idemo dalje. Novi cilj je SEHA liga“.

Sportski direktor Igor Petković, kome je već pomenuti Stjepčević bio prvi trener kada je počeo da se bavi rukometom, nije mogao da sakrije iskrene emocije zbog sna koji je postao java.

RK Partizan 1949

Nekoliko puta smo spomenuli san. Kada smo prošle sezone osvojili Kup niko nije spavao tri dana. Bili smo zaista srećni do neba. Pored toga istorijski plasman kluba na evroscenu je stvar zbog koje smo neizmerno ponosni. Nismo pod pritiskom, ali uložićemo i poslednji atom snage da sa izuzetno mladom ekipom stignemo do trofeja i ove sezone. Koliko nećemo spavati ako osvojimo duplu krunu? Dugo, dugo…“, rekao je Petković i nastavio, „Rad sa mlađim selekcijama je od izuzetnog znača i veliku pažnju posvećujemo tom segmentu kluba. Imamo dobru saradnju sa klubovima iz regiona, u planu je i organizovanje međunarodnog rukometnog kampa u Tivtu. San se nastavlja, a spavanja nema. Dobro je dok je tako“.

Razgovoru se ubrzo priključio i predsednik Upravnog odbora Tonino Fantić. U slučaju da titula Partizanu bude potvrđena, imao bi pravo da učestvuje u SEHA ligi, koja po kvalitetu nije daleko od Lige šampiona. Podsećanja radi tu su Vardar, Metalurg, Zagreb, Vesprem… Međutim, čelnici SEHA imaju niz zahteva koje ekipa mora da ispuni da bi učestvovala u ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju. Počevši od finansijske stabilnosti, preko kvaliteta tima do infrastrukture.

Jedan deo plana je ostvaren. Stvorili smo stabilan klub koji se bori za trofeje u Crnoj Gori i nastoji da dostojno brani ugled Crne Gore u međunardnim takmičenjima. Već sada radimo na realizaciji novog srednjeročnog plana, a to je učešće u pomenutoj SEHA ligi, a zatim i u Ligi šampiona. Infrastrukturu imamo. Aerodrom je tu, kao i nekoliko vrhunskih hotela. Dvorana ‘Župa’ bi trebalo da se renovira, a trebalo bi da se renovira i tim u slučaju da osvojimo titulu“, rekao je Fantić i dodao, „Spremni smo na odricanja i rad da bi ostvarili san o kojem pričamo. Pored podrške koju imamo od strane Opštine Tivat, zahvalni smo i ljudima koji su prepoznali Partizan kao klub kojem treba pružiti finansijsku podršku jer se dobrim rezultatima sve to vraća na promotivnom planu. Znam da nećemo odustati od našeg plana, a to je kao što sam već rekao SEHA liga i Liga šampiona. Biće nam potrebno vremena, ali strpljenja i volje imamo, i to je najvažnije. Znamo kako se stiže do cilja, to smo pokazali. Nastavićemo istim putem“.