Čavor za SK: Niko ne može da nam zabrani da sanjamo

Vesti rukomet 14. nov. 201710:27 > 10:32
Podeli:
RSCG

Rođen je 3. novemba 1994. godine u Kotoru. Nije se opredelio za vaterpolo kao većina njegovih drugara nego za rukomet i nije pogrešio, naprotiv. Iako je bio bliži moru i suncu, pa se kapica nametala kao logičan izbor, Stefan Čavor je odlučio da se bori na parketu sa rukometnom loptom u rukama.

Karijeru je počeo u Budvanskoj rivijeri, nastavio u Španiji gde je branio boje Siudad Reala, a zatim su usledila tri promene Celje, pa Čurgoi iz Mađarske, a protekle dve godine je u Bundesligi gde sa uspehom igra za Veclar.

„Veclar je pravi klub za mene, a Bundesliga u rukometu je isto što i NBA liga za košarku. Sjajno mi je u klubu, imam odličnu saradnju sa saigračima i terenerom, a posebno mi je drago što se radi o klubu koji nastoji da radi i rezultate ostvaruje sa mladim igračima. To mi maksimalno odgovara i prija. Nadam se iskreno da ću još dugo godina igrati u Nemačkoj, jer je svaka utakmica priča za sebe. Dvorane su ispunjene do poslednjeg mesta gde god da igrate, ambijent je neverovatan. U takvoj atmosferi morate da date sve od sebe, a takva atmosfera i takav odnos prema rukometu vas motiviše da na svakom treningu date sve od sebe, kako bi napredovali iz dana u dan. Kažem još jednom, presrećan sam u Nemačkoj i nadam se da ću igrama zaslužiti da još dugo ostanem u najboljoj ligi na planeti“ rekao je Stefan Čavor za Sport Klub.

Stefan Čavor je zajedno sa saigračima iz državnim timom, na čelu sa selektorom Draganom Đukićem koji zaslužuje komplimente za hrabrost što je preuzeo Crnu Goru u situaciji u kojoj je bila u tom trenutku, i liderom tima Vukom Borozanom stigla do Evropskog prvenstva koje se naredne godine igra u Hrvatskoj. Rivali su Nemačka, Slovenija i Makedonija.

„Sve jake, sve moćne, sve kvalitetne selekcije. Naravno da svima prepuštamo ulogu favorita. Ali to nikako ne znači da idemo u Hrvatsku kao turisti, naprotiv. Borićemo se u svakom duelu do poslednjih atoma snage, a svaki meč ćemo nastojati da dobijemo. Realno, meč sa Makedonijom bi mogao da bude ključan kada je reč o plasmanu u drugu fazu što smo zacrtali kao primarni cilj na šampionatu Evrope koji sledi“ naglasio je Čavor za Sport Klub.

U početku stidljivo, a sada sve hrabrije i hrabrije se spominje plasman rukometaša na Olimpijske igre u Japanu.

„Primarni cilj na Evropskom prenstvu je da uradimo sve što je u našoj moći da izborimo plasman u drugu fazu takmičenja. To bi nam mnogo značilo u psihološkom smislu jer bi shvatili da nema nepobedivih u svetu sporta. Pored toga, uz ogromno iskustvo koje smo stekli kroz kvalifikacije, kao i iskustvo koje ćemo steći u Hrvatskoj, uz pozitvnu energiju koja krasi ovu generaciju mislim da veliki uspesi tek predstoje. Ne bežimo od Olimpijskih igara. Naprotiv. To je san svih nas. Znamo da pre toga moramo da prođemo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, pa onda na planetarnoj smotri da pokažemo da vredimo i zaslužujemo mesto na Olimpijskim igrama. Ono što je jako važno je da vreme radi za nas. Svakim danom imamo priliku da napredujemo, da stičemo iskustvo, da postajemo bolji igrači u svakom smislu. Iskreno, ja verujem da možemo na Olimpijske igre. Ne mogu da obećam plasman u Tokio, ali mogu da obećam da ćemo se do poslednjih atoma snage boriti da ostvarimo taj san. Znam da će mnogi sada sumnjičavo vrteti glavama, ali nama niko ne može da zabrani da se borimo i sanjamo“ naglasio je Čavor.

Na pitanje kako gleda na situaciju u klupskom rukometu u Crnoj Gori, Čavor je naglasio:

„Promene se neophodne i to odmah. Klubove koji nastoje da nešto promene i unaprede odmah sputavaju i bacaju im klipove pod točkove umesto da im pomognu. Pa klubovi su osnova reprezentacije, bez njih nema ni državnog tima. Savez mora da pomogne klubove. Ne može prva liga da ima samo šest učesnika jer ostali nemogu finansijski da isprate takmičenje u elitnom društvu. Pored toga medijska pažnja ne postoji, marketinga nema nikakvog. Sve su to stvari na kojima mora da se radi, ne sutra. Nego odmah, jer od toga zavisi budućnost rukometa u Crnoj Gori“ poručio je Stefan Čavor.