Godina istorijskih uspeha Partizana se bliži kraju

Vesti rukomet 18. dec 201713:50 > 14:02
Podeli:
RK Tivat

Najuspešnija godina u istoriji rukometnog kluba Partizan iz Tivta se polako ali sigurno bliži kraju.

Tivćani mogu da se pohvale da su osvojili prvu titulu šampiona Crne Gore u istoriji kluba, da su učestvovali u dva evropska takmičenja. Čelendž kupu na osnovu osvojenog Kupa iz prošle sezone u kome su eliminisani od Valura sa Islanda koji je na kraju stigao do polufinala ovog kvalitetnog evropskog takmičenja, ali i EHF kupu, gde su poraženi od Ahilesa, ali je napravljen, kada je Evropa u pitanju, istorijski uspeh samim ulaskom u drugo po rangu takmičenje na starom kontinentu.

Rukometni klub iz Tivta je nedavno proglašen za najbolji sportski kolektiv grada i Dejan Stjepčević je primio nagradu kao najbolji trener. U sezoni koja je u toku, plasman u Evropu je praktično već obezbeđen, a sada kroz Superligu sledi borba za titulu i naravno Kup Crne Gore. Uz to, Partizan može da se pohvali da je iznedrio dva juniorska reprezenetativca Aleksu Perišića i Jakova Sinđića, da je pokrenuo školu mini rukometa i da je intenzivirao rad sa kadetskom ekipom koja učestvuje u jedinstvenoj ligi Crne Gore.

“Sve ste rekli. Naravno da smo zadovoljni ostvarenim u godini koja se bliži kraju. Osvojili smo titulu, igrali dva evropska takmičenja, napravili istorijske uspehe kako osvajanjem titule tako i plasmanom u EHF Kup. Imamo dva juniorska reprezentativca, mladu i veoma kvalitetnu ekipu koja će se u godini koja sledi boriti za trofeje u Crnoj Gori, a mesto u Evropi, četvrti put za redom je praktično obezbeđeno. Ponosni smo na nagrade koji smo dobili od grada Tivta, ponosni smo na momke koji su u juniorskoj reprezentaciji kao i na školu rukometa i rad sa mlađim selekcijama”, rekao je Dejan Stjepčević za Sport Klub.

RK Partizan Tivat

S obzirom da je rukometna reprezentacija Crne Gore izborila plasman na Evropsko prvenstvo, da mašta o plasmanu na Olimpijske igre u Japan, čelnicima Saveza je upućen apel od selektora i igrača da se pomogne klubovima, jer bez klubova nema ni reprezentacije.

“Pomaci su napravljeni. Formirana je kadetska liga, počela su okupljanja juniorske selekcije, doneta je odluka da Savez plaća delegate i sudije. Ali, šta to vredi kada su kazne zbog žutih kartona i isključenja koji su sastavni deo sporta kojim se bavimo veće od pomoći koju dobijamo. Taj zakon, odnosno način kažnjavanja mora biti ukinut pod hitno jer ne postoji nigde na svetu”, rekao je Stjepčević i nastavio:

“Liga ima šest klubova a nosioci igre su mladi i talentovani igrači pred kojima je velika budućnost ako nastave da rade. Kvalitet možda zbog toga nije na željenom nivou, ali ogromnu korist može da ima reprezentacija Crne Gore. Prinuđeni smo naravno da se oslanjamo na mlade snage jer su svi klubovi u finansijskim problemima, ali se bore i nemaju nameru da se predaju što ilustruje kakva je ljubav prema rukometu u Crnoj Gori”, rekao je Stjepčević.

Na pitanje šta bi Savez trebalo da uradi konkretno da bi pomogao klubove i na taj način reprezentaciji Crne Gore, Stjepčević je rekao:

“Dosta toga. Da ukine sistem kažnjavanja koji je diskriminatorski prema trenerima i igračima, da formira tim ljudi koji će raditi na formiranju jedinstvene lige Crne Gore kako ne bi tokom leta imali pauzu od četiri, a tokom zime dva meseca. Na taj način bi se povećao broj mečeva, a samim tim bi i mladi i talentovani igrači mogli brže da napreduju. Uz to, neophodno je pod hitno pronači generalnog sponzora lige, jer rukometni šampionat u Crnoj Gori je jedini koji nema sponzora”, u dahu je rekao Stjepčević.

Već smo napisali da je rukometna reprezentacija Crne Gore u konkurenciji sa Švedskom, Rusijom i Slovačkom izborila plasman na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Hrvatskoj. Crna Gora je u grupi sa Slovenijom, Makedonijom i Nemačkom.

“Imamo najtalentovaniju ekipu u Evropi. To su sve momci koji su ponikli u klubovima iz Crne Gore. Video sam izjavu selektora Đukića koji sjajno vodi tim i mislim da momci imaju razloga i osnov da sanjaju plasman na Olimpijske igre. Međutim, ne treba stvarati pritisak. Za početak, plasman u drugu fazu takmičenja bi bio ogroman uspeh Crne Gore. Ne treba zaboraviti ni jednog trenutka da ova generacija može da traje do Olimpijskih igara 2024. godine. Zbog toga još jednom apelujem na Savez, da pomogne klubovima jer bez klubova nema reprezentacije. Samo zajedno možemo da napravimo brend od rukometa u Crnoj Gori. Mesta za sujetu i lične sukobe nema. Moramo da se ujedinimo i pomažemo jedni drugima. Najbolji primer za to smo Lovćen, Jedinstvo i mi. Iako se radi o ekipama koje će se boriti za trofeje ove sezone, mi se međusobno pomažemo u svakom trenutku. Od Saveza sam već rekao kako i na koji način može da nam pomogne, a mi smo tu da uradimo sve što je potrebno da pomognemo Savezu i reprezentaciji”, naglasio je Dejan Stjepčević.

Na kraju razgovora, Dejan Stjepčević je naglasio da od godine koja sledi kao i svi u klubu očekuje mnogo i da veruje da može da bude i uspešnija od 2017. godine koja je definitvno istorijska godina kada je Partizan u pitanju.