Cvetković: Zasluženo smo prošli, želimo još

Vesti rukomet 17. jan 201815:19 > 15:37
Podeli:
RSS

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetkovć posle pobede nad Islandom 29:26 u trećem kolu Grupe A Evropskog prvenstva u Hrvatskoj nije bio zadovoljan suđenjem, ali je raspoloženje popravljeno posle trijumfa Švedske nad domaćinom šampionata, koji je Orlovima obezbedio prolaz dalje.

Srbiji je bila potrebna pobeda od četiri gola razlike nad Islandom da bi se sigurno plasirala u novu grupu, koja će se igrati u Zagrebu. To nije učinjeno, ali je trijumfom Švedske nad Hrvatskom (35:31) Srbija došla do trećeg mesta u Grupi A, pa će u narednoj fazi u Grupi I igrati protiv Norveške (18. januar), Francuske (22. januar) i Belorusije (24. januar). 

Srbija je prvi put izborila plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva posle Beograda 2012. godine. Pre toga to je pošlo za rukom samo selekciji Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj 2006. godine.

„Došli smo do Zagreba. Još se nisu slegli svi utisci. Idemo da pobeđujemo. Zasluženo smo došli do druge faze. Dali smo sve od sebe, a pogledala nas je i sreća. Verovatno je razlog i to maksimalno davanje. Sada smo neopterećeni, ali željni da napravimo još nešto dobro„, rekao je selektor Jovica Cvetković

Naredni rival je Norveška, u četvrtak od 18,15. 

„Svesni smo protiv koga igramo. Znamo da nas čekaju svetski vicešampioni i šampioni. Svesni smo njihove snage, ali tražićemo mogućnost da napravimo korak više u odnosu na sve ovo. Probaćemo da nađemo način da pobedimo i te rivale, koje imamo ispred sebe. Zašto da ne?“, dodao je selektor Orlova. 

Pohvale su stigle na račun Milana Jovanovića, najmlađeg igrača na šampionatu, koji je uneo preokret u igru u pobedi nad Islandom 29:26.

„Divno je što ste spomenuli tog dečka. U poslednjem tajm-autu sam pravio akciju koja je trebala da se završi na Jovanoviću. Odustao sam u poslednji čas, setivši se mog iskustva sa Olimpijskih Igara u Moskvi. Bio sam u njegovim godinama, kada su me stariji igrači gurnuli u nešto za šta nisam bio pripremljen. Dali su mi da šutnem dva sedmerca protiv SSSR u borbi za finale. Promašio sam. Ti momenti me i dalje proganjaju. Ostali su jedna trauma u mom životu. Po neki put se i sada budim sa tim momentima. To je proradilo u mojoj glavi u tom momentu. Nisam hteo da Milan, koji je bez greške odigrao za svoje godine, fantastično za ono vreme koje je proveo na terenu, dođe u situaciju da proživi ono što proživljavam čitav svoj život. U tim momentima bilo mi je bitnije da njega sačuvam, nego da dobijem utakmicu na taj način. Odgovornost su preuzeli najiskusniji igrači. To tako treba. Ne gledam učinak, gledam želju tih momaka da dođu na ovo Evropsko prvenstvo i pruže maksimum. Ne može niko da kaže da se nisu borili. To je sport. Greši se, igra se dobro. Apsolutno stojim iza svakog igrača na ovom Evropskom prvenstvu. Pred nama je veliko iskustvo, veliki izazov. Postoji velika želja da još nešto dodamo do kraja. Verujem u ovaj tim i ovaj trenutak. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe“, rekao je Cvetković novinarima. 

Najmlađi igrač na Evropskom prvenstvu, levi bek novosadske Vojvodine Milan Jovanović, odigrao je završnicu za pamćenje protiv Islanda 29:26 i pomogao timu da dođe do plasmana u drugu fazu takmičenja.

„Nisam igrao ovako bitnu utakmicu. Imao sam dosta takmičenja sa juniorima i kadetima, ali ovo je nešto sasvim drugačije. Ne može se uporediti to iskustvo. Ovde je mnogo veća odgovornost. Kada sam ušao sa Islandom, dao sam svoj maksimum da se ne vidi razlika u odnosu na iskusnije igrače. Imao sam sreće u neki momentima i odlučnosti. Ispostavilo se kao dobro. Veoma sam zadovoljan. Trudim se da iskoristim svakim minut šanse koju mi ukaže selektor Cvetković. Čeka nas Norveška, svetski vicešampion, sve to kazuje. Probaćemo da im pariramo, da odigramo najbolju utakmicu do sada na Prvenstvu, pa šta bude“, rekao je Jovanović