Cvetković otvoreno: Braća smo, to je istina!

Vesti rukomet 21. jan 201821:31 > 21:38
Podeli:
RSS

Selektor rukometne reprezentacije Jovica Cvetković oglasio se povodom burnih reakcija javnosti na njegovu raniju izjavu da "očekuje punu podršku braće Hrvata u meču sa Francuskom" i objasnio zbog čega je to rekao.

Cvetković je u najavi meča sa Francuzima, između ostalog, rekao i da bi bio srećan ukoliko njegovi igrači dobiju svetske šampione i pomognu Hrvatima da odu u polufinale.

Vidim da je moja izjava izazvala burne reakcije, ali znam šta sam rekao bez trunke kajanja. Četrdeset godina smo živeli kao braća, pomešane krvi, zajednički slava, Božića i Bajrama. Bilo nam je lepo. Izrekao sam istinu koja ne sme da se kaže„, rekao je Cvetković, a potom nastavio u istom tonu:

Hoćemo li ćutati i pokazati da smo mrtvi, samo toga nismo svesni, čekamo da nam jave? Hoćemo li našoj deci narednih 40 godina ostaviti pogrome, oluje, klanje ili pak pokazati da postojimo dajući im delić našeg srećnog detinjstva kada nismo znali za razlike među ljudima? Hoćemo li ih ostaviti u getima malih državica ili otvoriti širinu naše prošlosti kada su nam svi putevi u svetu bili otvoreni? Da li ćemo se zadovoljavati što ovakvi mali, ništavni, slepi, predstavljamo klozet Evrope?„.

Iskusni stručnjak je istakao i da bi najbolje za sve na ovim prostorima bilo ukoliko bi naučili da praštaju.

Ne, ne bi trebalo zaboravljati, ali treba praštati zbog budućnosti koja za našu decu na ovim prostorima zavisi samo od naše svesti. Baš me briga za sve one politike koje nas dele, kao i za sve „velikosrbe“, „velikohrvate“, „velikobošnjake, „velikoalbance“, koji našoj i svojoj deci kopaju grobove„, zaključio je Cvetković.