Bosna i Hercegovina izbačena iz baraža za SP!

Vesti rukomet 16. feb. 201818:54 > 18:57
Podeli:
Doug Pensinger Getty Images Sport

Zbog administrativne greške direktora reprezentacije Gordana Muzurovića na meču sa Švajcarskom, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je taj meč službenim rezultatom i neće igrati u baražu za Svetsko prvenstvo.

Delegat rukometnog susreta između BiH i Švicarske, Slovenac Darko Repenšek, u izjavi za N1 kazao je da je obaveza vođe ekipe (odgovorna osoba ekipe BiH na toj utakmici to bio je direktor reprezentacije Gordan Muzurović), da pre samog početka utakmice prekontrolše zvanični zapisnik.

Rukometna reprezentacije BiH neće igrati u baražu za Svjetsko prvenstvo u rukometu, odluka je Evropske rukometne federacije. Meč između BiH i Švicarske odigran u Mejdanu u Tuzli registrovan je rezultatom 10:0 u korist gostujuće reprezentacije.

Problem je nastao onog trenutka kada se bh. reprezentativac Tomislav Nuić upisao u listu strelaca. Zapisničar je ustanovio da Nuića nema na glavnom spisku igrača koji je upisao delegat susreta, Slovenac Darko Repenšek. Za posledicu, Nuić je dobio crveni karton i automatsko isključenje sa susreta.

U ceo slučaj odmah su se uključili predstavnici Rukometnog saveza BiH i ustanovljeno je da je do greške došlo na tehničkom sastanku prilikom upisivanja igrača u službeni zapisnik gdje je krivicom slovenačkog delegata ime Tomislava Nuića greškom izostavljeno.

Švajcarci su smatrali da bi trebalo zanemariti rezultat postignut na terenu uprkos tome što predstavnici reprezentacije BiH nisu direktno krivi za bilo kakav propust, čak i nakon što je delegat priznao svoju grešku.

Obaveze zvaničnih lica na utakmici su jasne. Obaveza vođe ekipe (odgovorna osoba ekipe BiH na toj utakmici to bio je direktor reprezentacije Gordan Muzurović) je, da pre samog početka utakmice prekontroliše zvanični zapisnik, da li su svi igrači uneti, da su korektno zapisani brojevi, tačnost potvrdi potpisom i za to je odgovoran on, ne delegat„, kazao je Repenšek za N1.

Direktor Rukometne reprezentacije BiH Gordan Muzurović ističe da je lista BiH uredno prijavljena EHF u oktobru i ponuđena je delegatu.

Ovu listu prati 16 validnih pasoša koji je identifikacioni dokument. Da li trebam da kažem da je Nuić bio prijavljen sa te iste liste u St. Gallenu, kao i u Sarajevu i Tuzli – jeste. Dali smo listu sa 16 priloženih pasoša. Jedan od sudija je na zahtjev delegata da mu pomogne u svemu tome pred nama svima čitao ime igrača, npr. Ovčina Alen – broj pasoša na uvid njemu i on upiše u laptop…i tako 16 puta. Ovo odgovorno govorim i to je jedina i prava istina. Nakon što je potpuno uredno i legitimnim putem lista naše ekipe prijavljena od delegata, koji jedini ima pristup sistemu EHF-a, dva puta smo se vraćali na ‘strašne’ probleme Švajcaraca kako im hrana ne valja. Delegat je rekao da mu treba dosta vremena da završi zapisnik i nakon toga smo otišli da provjerimo navode Švicaraca„, ispričao je Muzurović.