Rukometašice Crne Gore preko Poljske do EP

Vesti rukomet 21. mar 201820:27 > 22:16
Podeli:
RSCG

Rukometašice Crne Gore pobedile su Poljsku u Gdinju sa 26:20 i nastavile sigurnim koracima ka Evropskom prvenstvu koje organizuje aktuelni prvak sveta Francuska.

Per Johanson i njegove izabranice nisu imale preterano težak posao protiv Poljakinja koje na Svetskom prvenstvu nisu uspele da prođu grupu, ali su pobedili Švedsku koja je stigla do polufinala.

Crna Gora je sredinom prvog poluvremena povela sa 7:4. Poljska se nije predavala, ali nije imala ni rešenje za agresivnu odbranu Crne Gore, iz kojih su stizali laki golovi iz tranzicije. Crnogorke su na odmor otišle sa viškom od 14:9 i bilo je jasno da su rešile pitanje pobednika.

Najefikasnije u selekciji Crne Gore koja je u nastavku kotrolisala dešavanja na parketu bile su Milena Raičević sa osam, Majda Mehmedović sa šest i Jovanka Radičević sa pet golova.

Kod Poljakinja bolje od ostalih bile su Kudlač Gloc sa pet golova koliko je postigla i Silvija Lisevska.

Bio je to debi selektora Johansona na klupi Crne Gore kada su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u pitanju, s obzirom na to da je na mečevima sa Italijom i Slovačkom na klupi sedeo Dragan Adžić. Johanson je preuzeo Crnu Goru dva dana pre početka priprema za Svetsko prvenstvo na kojem je Crna Gora stigla do četvrtfinala u kojem je poražena od Francuske, koja je kasnije postala prvak sveta.

U četvrtom kolu, Crna Gora koja ima skor 3/0, u subotu u Bijelom Polju ponovo igra protiv Poljske, a pobeda garantuje Crnogorkama plasman na Evropsko prvenstvo sa pozicije broj jedan i nešto lakši žreb za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Što se ostalih ekipa iz regiona tiče, Srbija je pobedila Švedsku sa 30:23 čime je praktično obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo. Srbija ima 6, Švedska 4, Makedonija 2, a Farska Ostrva su bez bodova.

Do prvih bodova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Makedonke su stigle pobedom nad rukometašicama sa Farskih Ostrva. Lako i ubedljivo sa 22:15.

Hrvatska je kao što se i očekivalo na svom parketu i pored velike želje i motiva poražena od Norveške sa 32:25. Norveška ima 6, Hrvatska, Ukrajina i Švajcarska po 2 boda.

Slovenija je dugo vodila na Islandu. Sredinom drugog poluvremena je imala i četiri gola više, ali je na kraju ipak morala da se zadovolji jednim bodom – 30:30. Danska ima 6 bodova, Češka 3, Slovenija 2, a Island 1 bod.