Božović za SK: Sve snage usmeriti ka Parizu

Vesti rukomet 2. avg. 201812:14 > 12:18
Podeli:
SK

Mlada reprezentacija Crne Gore, generacija U20, nije uspela da ispiše stranicu istorije i izbori plasman u elitno rukometno društvo. Na Evropskom šampionatu divizije B u Podgorici, Brano Božović i njegovi puleni su osvojili bronzanu medalju.

Svi koji prate rukomet u Crnoj Gori znaju da je ostvaren veliki uspeh. Pripreme su odrađene maksimalno. Okupljanja su bila česta, cilj je bio plasman u elitu. Selektor Božović je selekciju napravio od igrača iz domaćih klubova, a pojedini su stigli iz druge lige. Ako se doda, da su najbolji klubovi u Crnoj Gori, Lovćen i Partizan iz Tivta odustali od učešća u evropskim takmičenja zbog nedostatka finansijskih sredstava, jasno je u kakvoj su situaciji, jasno je da se bore da obezbede sredstva za normalno funkcionisanje, a sreća je što talenti niču kao iz kamena.

S druge strane, tužno je što isti ti talenti zbog teškog stanja u kojem se nalaze klubovi, jako mladi napuštaju Crnu Goru i odlaze u inostranstvo.

Ponosan sam na selekciju i momke koje sam vodio na Evropskom prvenstvu u Podgorici. Sve što smo želeli smo uspeli da uradimo. Napravili smo pozitvnu hemiju i pozitvnu energiju. Formirali mladu i ekstratalentovanu ekipu. Ostaje žal što nismo izborili plasman u elitno društvo, što momci nisu ostvarili san, a mogli su. Međutim, u polufinalu se desio neverovatno loš ofanzivni dan, što su Česi iskoristili i stigli do pobede, a kasnije i divizije A. Momci su i tu pokazali snagu i karakter. Samo dan posle poraza koji ih je strašno zaboleo, uspeli su da se podignu, pobede Letoniju i osvoje bronzanu medalju. Neizmerno sam ponosan na njih“, rekao je za Sport Klub selektor mlade reprezentacije Crne Gore Brano Božović.

SK

Crna Gora je posle učešća na Evropskom prvenstvu, ostala bez plasmana na Svetsko prvenstvo. U baraž mečevima bolja je bila Hrvatska. Samim tim, Olimpijske igre u Japanu su nedostižne za rukometaše Crne Gore, a prvo naredno iskušenje su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje počinju naredne godine.

Crna Gora ima izuzetno mladu i talentovanu seniorsku reprezentaciju. Pored toga, Crna Gora sada ima i perspektivne momke do 20 godina. Istog trenutka treba ujediniti sve raspoložive snage i odmah početi sa radom, kako bi se formirala generacija koja će izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, zatim i kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, sve do Olimpijskih igara u Parizu. Uveren sam da Crna Gora ima potencijala i kvaliteta. Neophodan je samo sistematičan rad, maksimalna posvećenost i pozitvna energija koja je krasila seniorsku, a krasi i mladu reprezentaciju“, naglasio je Brano Božović.

Ljubitelji rukometa u Crnoj Gori se nadaju da će tako i biti. Svima je jasno da Crna Gora ima talentovanu seniorsku reprezentaciju, da ima talentovanu mladu selekciju, ali isto tako vide da je situacija u klupskom rukometu jako teška.

Istinski zaljubljenici se nadaju da će se to promeniti jako brzo, jer bez stabilnih klubova u Crnoj Gori, nema ni stabilne reprezentacije.