EP: Danska ugasila san Crne Gore o polufinalu

Vesti rukomet 12. dec 201817:25 > 17:32
RSCG

Rukometašice Crne Gore poražene su od Danske sa 24:23, pa je san o plasmanu u polufinale ugašen i pre meča između Srbije i Francuske. Popularnim “lavicama” je trebala pobeda Srbije, da su uspele da savladaju Dansku, ali...

Ali, Danska je bila bolji rival, većim delom utakmice je imala prednost od tri, četiri gola, Crna Gora je nastojala da nadoknadi deficit, uspevala je u tome, ali ni jednom nije uspela da povede na meču.

Prevagu na tasu Danske donele su Ana Mete Hansen sa šest, Fie Voler sa četiri i Lote Grigel sa tri gola. Kod Crne Gore, raspoložene za igru u napadu bile su Jovanka Radičević sa sedam, Milena Raičević sa šest i Đurđina Jauković sa četiri gola.

Izabranice Pera Johansona su jako loše počele meč. Opterećene značajem i imperativom pobede izgledale su zbunjeno, kako u odbani, tako i u napadu. Nisu uspevale da nađu put do mreže selekcije Danske, što je rival znao da kazni i golovima iz tranzicije brzo poveo sa 4:0. Videlo se da su rukometašice Danske mnogo rasterećenije, hrabrije su se odlučivale na šut ka golu, nisu imale strah od greške, jer nisu imale ni šta da izgube.

Svesne da prvo moraju da urade ono što je do njih, da bi nastavile da sanjaju plasman u polufinale, popularne „lavice“ iz Crne Gore su pokušale do kraja prvog poluvremena da igraju u skladu sa nadimkom. Podigle su stepen borbene gotovosti na maksimalan nivo u odbrani, razigrale su se u napadu Milena Raičević i Jovanka Radičević pa je na desetak minuta pre kraja poluvremena na semaforu pisalo 10:9 za Dansku. Kada su ljubitelji rukometa u Crnoj Gori očekivali potpuni preokret, usledio je novi beg Dankinja, za velikih 15:11 na poluvremenu.

U tom trenutku, epilog meča između Srbije i Francuske je bio potpuno nebitan za Crnu Goru, jer su se izabranice Pera Johansona nalazile miljama daleko od pobede, ne toliko zbog rezultata, koliko zbog konfunzne igre na parketu. Crna Gora jednostavno nije znala odakle preti opasnost, a čak šest rukometašica Danske su u prvom poluvremenu postigle po dva gola. S druge strane, Crna Gora je imala osam izgubljenih lopti i šut iz igre od 11-22.

U nastavku meča, bilo je jasno da je Crna Gora krenula na sve ili ništa. Odbrana je na početku funkcionisala dobro. Izabranice Pera Johansona su za 15 minuta igre primile samo dva gola. Iako nisu briljirale u napadu, naprotiv, uspele su da izjednače na 17:17. San o plasmanu u polufinale je ponovo oživeo.

Usledio je rat nerava, sa jedne strane je bila rasterećena selekcija Danske, a sa druge silno motivisana, ali imperativom pobede pritisnuta selekcija Crne Gore. Danska je uspela da povede sa 23:20, a Crna Gora da stigne do izjednačenja na tri minuta pre kraja.
Nastojale su rukometašice Crne Gore da stignu do pobede, ali Danska se nije složila sa takvim epilogom. Na kraju, posle neizvesne završnice na semaforu je pisalo 24:23 za Dansku, a gol odluke je na nešto više od 60 sekundi pre kraja postigla Mete Tranborg.