Šampion na OI, do sedmog mesta u kvalifikacije za Tokio

Vesti rukomet 11. jan. 201915:53 > 15:59
Podeli:
Rukometni savez Srbije

Rukometne sile iz regiona, Hrvatska, Srbija i Makedonija danas počinju učešće na Svetskom prvenstvu, koje će ujedno biti i prvi filter za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Neće biti nimalo lako doći do olimpijskog turnira, a pored SP, šansa su i Evropsko prvenstvo u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, koje je na programu od 9. do 26. januara 2020. godine.

Uz domaćina, selekciju Japana, na rukometnom olimpijskom turniru u Tokiju učestvovaće još 11 reprezentacija. Jedno mesto zauzeće šampiona sveta, a treba znati da će selekcije plasirane od druge do sedme pozicije ići na svetske kvalifikacije u aprilu 2020. godine.

Teoretski može da se oslobodi i mesto za osmoplasiranog i devetoplasiranog, ali je za to potreban „povoljan rasplet” na Kontinentalnim šampionatima (Amerike, Azije, Afrike i Evrope), koji će dati još četiri učesnika OI.

Da se nađe na jednom od tri Interkontinentalna turnira, rukometaši iz zemalja Regiona moraće u Nemačkoj i Danskoj da prođe u glavnu grupnu fazu, a tamo da osvoje što je moguće više bodova.

Ako ne uspeju u svojoj nameri, imaće poslednju šansu na Evropskom prvenstvu, za koje su već počele kvalifikacije. Zanimljivo je i to da su Srbija i Hrvatska u istoj grupi i da je četa Nenada Peruničića u teškoj situaciji posle dva kola, jer se nalazi na poslednjoj poziciji, sa samo jednim osvojenim bodom.