Đina i Itana za SK: Cilj je isti, želimo u Japan

Vesti rukomet 21. jun 201913:11 > 13:13
Podeli:
Foto: RSCG

Rumunija, Mađarska, Španija, Senegal i Kazahstan, selekcije su sa kojima će rukometašice Crne Gore igrati u prvoj fazi takmičenja na Svetskom šampionatu.

Tri najbolje plasirane selekcije će izboriti plasman u drugu fazu takmičenja u kojoj će biti formirane dve grupe sa po šest reprezentacije, a dve najbolje iz novoformiranih grupa će u polufinale i borbu za medalju.

Samo šampion planete će obezbediti vizu za Olimpijske igre, a osvajanje sedmog mesta je minimum koji moraju da ostvare rukometašice Crne Gore kako bi ostale u krugu selekcija koje će se kroz kvalifikacije boriti za plasman u Japan.

Šampionat planete počinje 30. novembra u Japanu i trajaće do 15. decembra.

„Naš cilj je bio i ostao isti. Želimo plasman na Olimpijske igre u Japanu. Svesne smo koliko nas težak posao očekuje na tom putu, videle smo to i u baraž mečevima za plasman na Svetsko prvenstvo protiv reprezentacije Češke. Ono što je najvažnije je da zdrave i spremne krenemo na Svetsko prvenstvo. Nema lakih rivala na planetarnoj smotri i na putu ka cilju, a to su ponavljam Olimpijske igre. Moramo da osvojimo najmanje sedmo mesto, ali naravno da ćemo nastojati i boriti se da stignemo dalje, da stignemo do polufinala, da se umešamo u borbu za medalje“, rekla je za Sport Klub Đurđina Jauković.

Na reči Đurđine Jauković nadovezala se Itana Grbić, koja je ovog leta promenila sredinu i dres Budućnosti zamenila dresom Bukurešta.

„Izuzetno teška i zahtevna grupa, ali takve su sve na Svetskom prvenstvu. Na prvi pogled, najveći rivali na putu ka drugoj fazi takmičenja biće nam Rumunija, Mađarska i Španija, ali jasno je da Senegal i Kazahstan nisu zalutali.. Sedmo mesto nam garantuje nastavak borbi za ostvarenje sna, a to je ponovni plasman na Olimpijske igre. Imamo kvalitet, imamo snage da ostvarimo taj cilj. Glavni aduti na putu ka njemu biće pozitivna energija, agresivna odbrana i raznovrsna igra u napadu. Samo da nas povrede mimoiđu i verujem da uz malo sreće možemo da se umešamo u borbe za medalju“, rekla je Itana Grbić za Sport Klub.

Na prošlim Olimpijskim igrama u Brazilu, Crna Gora je krenula sa velikim ambicijama, ali je usledio šok jer je takmičenje završeno već u prvoj fazi takmičenja. Odmah je napravljen projekat da se podmladi državni tim i da se formira mlada selekcija koja će izboriti plasman u Tokio. Sada je došlo vreme da se to i ostvari.