SP: Crna Gora dobila triler protiv Mađarske

Vesti rukomet 3. dec 20198:50 > 8:53
RSCG

Rukometašice Crne Gore izvojevale su zlata vrednu pobedu. U trećem kolu Svetskog prvenstva pobedile su Mađarsku sa 25:24 (13:12) i napravile su kapitalan korak ka plasmanu u drugu fazu.

  Uz sjajne intervencije Marine Rajčić i Marte Batinović, odličnu odbranu, najefikasnije na putu ka pobedi bile su Jovanka Radičević sa osam, Milena Raičević sa sedam, Đurđina Jauković sa četiri, odnosno Katarina Bulatović i Tatjana Brnović sa po dva gola. Kod Mađarske, raspoložene za igru u napadu bile su Nadine Šacl sa sedam i Viktorija Lukač sa šest golova.

Tokom pvog poluvremena viđena je bespoštedna borba za svaku loptu za svaki pedalj terena. Popularne „lavice“ iz Crne Gore su najavili da će jakom odbranom nastojati da stignu do pobede, a defanzivne zadatke su odrađivale odlično. Igralo se po principu gol za gol, a na kraju prvog poluvremena Crna Gora je vodila sa 13:12. Jovanka Radičević je postigla šest, a Milena Raičević pet golova. S druge strana, praznine u odbrambenoj postavci Crnogorki pronalazile su Nadine Šacl sa četiri i Noemi Hafra sa tri gola.

Posle deset minuta igre u nastavku, uz sjajnu igru u odbrani u režiji Milene Raičević, Katarine Bulatović i Majde Mehmedović Crna Gora je uspela da pobegne na 17:14. Bilo je naravno jasno da ništa nije gotovo i da se Mađarice neće predati do kraja meča, meča koji je bio od ogromnog značaja za plasman u drugu fazu takmičenja.

Tako je i bilo. Nekoliko minuta pada u igri, pada koncentracije i nedovoljno sreće, jer je Crna Gora dva puta pogodila okvir gola sa šest metara, bili su dovoljni da Mađarice na deset minuta pre kraja stignu do vođstva od 19:18. Izabranice Pera Johansona nisu klonule duhom, brzo su ponovo prešle u vođstvo, ali je bilo jasno da sledi rat nerava i da će nijanse odlučiti epilog jako bitne utakmice.

Na nešto više od pet minuta pre kraja posle golova Đurđine Jauković i Milene Raičević Crna Gora je vodila sa 23:21. Iako su još dva puta pogađale okvir gola, rukometašice Crne Gore su sjajnom odbranom čuvale kapital. Posle gola Katarine Bulatović vodile su sa 25:23 na 60 sekundi pre kraja i delovalo je da sigurnim koracima idu ka zlata vrednoj pobedi.

Tako je i bilo. Odbrana je bila granitna. Mađarska je uspela da nađe rešenje na 13 sekundi pre kraja. Uspela je da smanji na 24:25, ali vrlo brzo je usledilo veliko i zasluženo slavlje rukometašica Crne Gore.

Veliki korak ka plasmanu u drugu fazu je napravljen. Međutim, vremena za odmor nema jer već u sredu sa početkom u sedam časova ujutro Crna Gora igra protiv Rumunije. U poslednjem kolu prve faze rival će biti Španija koja je do sada, kada je grupa C u pitanju pokazala najviše.

Podsećanja radi tri selekcije iz sve četiri grupe će izboriti plasman u drugu fazu u kojoj će biti formirane dve grupe sa po šest ekipa. Zatim sledi borba za plasman u polufinale. Bodovi iz prve se prenose u glavnu fazu takmičenja. A primarni cilj Crne Gore je plasman do osmog mesta koje donosi mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre.