Crna Gora u kvalifikacijama za Olimpijske igre

Podeli:
RSCG

Rukometašice Crne Gore pobedile su Švedsku sa 26:23 i izborile mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre.

U borbi za peto mesto Crna Gora će igrati protiv Srbije, a obe selekcije mirno ulaze u duel koji sledi jer su ostvarile primarni cilj. Obe selekcije imaju mali žal jer su bile blizu polufinala, ali…

Prevagu na tasu Crne Gore donele su Majda Mehmedović sa sedam, Andrea Klikovac sa pet, Jovanka Radičević sa četiri, Jelena Despotović sa tri, Tatjana Brnović, Milena Raičević i Đina Jauković sa po dva gola. Kod Švedske, najefikasnije su bile Blom sa pet, odnosno Melegard i Petren sa po četiri gola.
Prvo poluvreme je donelo igru sa mnogo grešakaka, uspona i padova. Švedska je vodila sa 2:0, Crna Gora sa 6:5, pa ponovo Švedska sa 10:7.
Popularne „lavice“ iz Crne Gore uspele su da zaustave jak nalet Šveđanki. Pojačale su stepen agresivnosti u odbrani, stigli su i golovi iz tranzicije pa je na semaforu na kraju prvog poluvremena pisalo 12:12.
Velike probleme odbrani Crne Gore zadavale su Blom sa četiri, odnosno Hagman i Malegard sa po dva gola. Ekipu koju vodi selektor iz Švedske, Per Johanson, u igri su održale Andrea Klikovac sa četiri, Majda Mehmedović sa tri i Jovanka Radičević sa dva gola.
Na osnovu viđenog u prvom poluvremenu, bilo je jadno da će do pobede stići selekcija koja napravi manje grešaka, koja bude imala više koncentracije, hrabrosti i sreće. Oba tima su želela da osiguraju kvalifikacije za Olimpijske igre, da izbegnu meč odluke za sedmo mesto.
Crna Gora je dobro krenula u drugom poluvremenu, pa je posle deset minuta igre vodila sa 17:14. Crnogorke su agresivnom odbranom ljubomorno čuvale kapital, pa je na deset minuta pre kraja na semaforu pisalo 20:17.
Šveđankama je odgovarao i bod da stignu do borbe za peto mesto, ali ništa od toga. Crna Gora je na tri minuta pre kraja pobegla na 23:19, a zatim stigla do zlata vredne pobede.