Kontroverzna sudijska odluka za titulu Holanđanki!

Vesti rukomet 15. dec. 201914:11 > 14:14
Podeli:
Twitter IHF

Rukometašice Holandije nove su svetske šampionke, pošto su u finalu Svetskog prvenstva u Japanu savladale Španiju sa 30:29 (16:13).

U poslednji minut ušlo se sa rezultatom 29:29. Onda je Holanđankama oduzeta lopta zbog pasivnog napada, pa je u poslednji krenula Španija. Posle nekoliko dodavanja, 21 sekundu pre kraja meča, klupa Špankinja je uzela tajm-aut.

Usledio je novi napad Furije, da bi na 8 sekundi pre kraja, šut Kabral uhvatila Tes Vester. I u momentu kad je golman Holanđanki iz svog prostora želela da baci kontru, „ukazale” su se ruke Ainoe Ernandes, koja je ispred golmanskog prostora izblokirala ovaj pokušaj.

Međutim, sudije iz Francuske, sestre Bonaventura su zaustavile igru na šest sekundi pre kraja, procenile da je to bila „opstrukcija igre” i posle nekoliko sekundi premišljanja uručile crveni karton Ernandesovoj, a Holanđankama dodelile sedmerac!

Španjolke su ostale u šoku, a hladokrvna Loi Abing precizna sa sedam metara, što je bio i poslednji detalj u ovom veličanstvenom finalu.

Ovakva sudijska odluka, samo nekoliko minuta posle meča izazvala je mnogo komentara i kritika u rukometnom svetu, pa je i legendarni golman Tjeri Omeje, na francuskoj televiziji izjavio da su njegove sunarodnice u sivom “grdno” pogrešile.

Najefikasnija kod šampionki bila je Estavana Polman sa devet golova, Lois Abing dala je sedam, a Danik Snelder pet. U ekipi Španije najzapaženija je bila Aleksandrina Kabral Barbosa sa sedam golova, dok je Alisija Fernandes Fraga postigla pet golova.

To je prvo svetsko zlato za Holanđanke, pre dve godine bile su bronzane, a pre četiri srebrne.