Rajčić za SK: Viza za Tokio, briše žal zbog Španije

Vesti rukomet 16. dec 201919:40 > 19:42
Podeli:
ŽRK Budućnost/D.Starčević

Rukometašice Crne Gore vratile su se iz Japana gde su na Svetskom prvenstu ostvarile primarni cilj. Mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre je obezbeđeno, a rivali na putu ka cilju su Norveška, Rumunija i Severna Koreja.

Popularne „lavice“ su na putu ka petom mestu pobedile Senegal, Kazahstan, Mađarsku, Rumuniju, Japan, Švedsku i Srbiju. Poražene su od Španije i Rusije, a posebno je ostao žal zbog utakmice protiv Španije u kojoj je Crna Gora imala pobedu u rukama.

Imala je Crna Gora u tom meču i bod u rukama, ali je bez njega ostala sa zvukom sirene, a taj bod bi bio dovoljan za mesto u polufinalu. Kada su se utisci malo slegli, izabranice Pera Johansona su i dalje neizmerno srećne jer je na talonu tokom planetarne smotre bila praktično budućnost crnogorskog ženskog rukometa, ali je ostao i mali žal jer su borbe za medalju bile jako blizu.

„Slagala bih kada bih rekla da nema žala zbog meča sa Španijom, jer smo na Svetskom prvenstvu mogle da stignemo do borbi za medalju. S druge strane, preovladava osećaj sreće i ponosa jer smo u paklenoj konkurenciji uspele da osvojimo peto mesto, uspele da obezbedimo mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre. Kvalifikacioni turnir nas očekuje u martu, rivali su Rumunija, Norveška i Severna Koreja, a plasman na Olimpijske igre bi definitivno izbrisao žal zbog poraza koji smo doživele u meču sa Španijom, u duelu u kojem smo pobedu imale u rukama“, naglasila je Marina Rajčić za Sport Klub i nastavila:

„Pored petog mesta na planetarnoj smotri, napravile smo značajne korake ka plasmanu na šampionat Evrope. Pored toga, Budućnost je u glavnoj rundi Lige šampiona sa realnim izgledima da stigne do četvrtfinala. Ako bi me neko pitao šta bih poželela za Novu godinu na sportskom planu, to su definitivno Olipijske igre i plasman na finalni turnir Lige šampiona“.

Crna Gora će u kvalifikacijama za Olimpijske igre nastojati da osvoji jedno od dva mesta koja vode u Tokio. Konkurenti su Norveška, Rumunija i Severna Koreja, a postoji mogućnost da se kvalifikacioni turnir održi u Crnoj Gori, jer je RSCG podneo kandidaturu.

Što se Budućnosti tiče, Podgoričanke sa dosta optimizma čekaju nastavak takmičenja u glavnoj rundi Lige šampiona. Izabranice Dragana Adžića su u grupi sa aktuelnim šampionom Evrope, Đerom, Brestom, Krimom, Sevahofom i Valčeom. Đer i Brest imaju po osam, Budućnost četiri, Krim i Sevahov po dva, dok je rumunska Valčea bez bodova u novoformiranoj grupi.

Elitno takmičenje se nastavlja 25. januara, a Budućnost u prvom meču igra protiv Sevahofa na svom parketu.