Kapisoda za SK: Žalim za medaljom sa Igara u Sidneju

Blog ostalo 29. dec 201914:00
Al Bello/Getty Images

Rođeni Cetinjanin Petar Kapisoda, nekada jedan od najboljih rukometaša planete, a sada predsednik Rukometnog saveza Crne Gore, na više nego zanimljiv način je počeo razgovor za Sport Klub.

RSCG

U rukomet sam stigao slučajno. Sva deca sa Cetinja su htela da idu na rukomet, pa sam i ja krenuo sa njima. S obzirom na to da sam bio mnogo mršaviji od drugara, postavili su me na mesto krila i tu sam ostao da kraja igračke karijere. Da li sam ponosan na ostvareno? Jesam. Da li žalim za nečim? Žalim za medaljom sa Olimpijskih igara u Sidneju, ali uteha mi je što se od dečačkih dana, pa sve do danas bavim i živim rukomet punim plućima“, rekao je Kapisoda.

Tokom bogate igračke karijere, Kapisoda je branio boje Lovćena, Crvenke, Partizana, Crvene zvezde, Bosne, Zagreba, švajcarskog Vest HC. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio bronzane medalje na šampionatima sveta 1999. u Egiptu i 2001. u Francuskoj. Šest puta je osvojao titulu u šampionatu Jugoslavije koje je tada bilo jedno od najjačih u Evropi – sa Partizanom 1995. i 2003. godine, Crvenom zvezdom 1997. i 1998. godine, Lovćenom 2000. i 2001. godine. U dresu svog matičnog kluba osvojio je i Kup SR Jugoslavije 2002. godine. Sa Bosnom iz Sarajeva bio je šampion Bosne i Hercegovine 2008, 2009, 2010. i 2011. godine. Osvajao je i trofej u Kupu Bosne i Hercegovine 2008, 2009. i 2010. Sa Zagrebom je osvojio dve duple krune u Hrvatskoj 2006. i 2007. godine.

Od početka karijere zavoleo sam rukomet. Uživao sam na parketu, a dodatni motiv je bila činjenica da su rad, trud i odricanja donosili rezultat. Napredovao sam iz dana u dan, a kada je stigao poziv da debitujem za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije sa samo 18 godina, moram da priznam da sam osećao mali strah. Kroz glavu mi je prolazilo pitanje šta ću ja da radim na terenu sa supermenima kakvi su bili braća Perunićić, Škrbić, Jovanović, Milosavljević, Šterbik, Aleksandar Knežević, Rastko Stefanović, Beli Stojanović… Bar sam ih ja tako doživljavao. Ne mogu rečima da opišem kako su me prihvatili. Odmah sam postao deo jedne skladne porodice, a kada radite i trenirate sa majstorima rukometa i vi postajete sve bolji i bolji”, rekao je Petar Kapisoda i nastavio, “Osvojili smo dve bronzane medalje na šampionatima planete, a žal je ostao jedino za Olimpijskim igrama u Sidneju gde smo zauzeli četvrto mesto. Bila je to jedna zaista sjajna generacija, imali smo moćan šampionat, derbije u kojima su dvorane bile ispunjene do poslednjeg mesta. Drago mi je što kult rukometa i dalje živi na Cetinju. Moj rodni grad ima mnogo vrhunskih sportista, ali je i dalje među decom rukomet sport broj jedan i svi žele da se bave i osete čari sporta koji je meni doneo mnogo radosti i sreće”.

Na pitanje kako gleda na budućnost klupskog rukometa u Crnoj Gori, Petar Kapisoda je rekao:

Sa optimizmom. Rukomet je bio, ostao i biće brend Crne Gore. Neophodno će biti mnogo rada, truda i odricanja da stignemo do željenog, evropskog nivoa, ali smo spremni na to. Iskreno me raduje činjenica da je šampionat Crne Gore ujednačen i da postoji više konkurenata za trofeje. Istovremeno, raduje me što je broj klubova koji se takmiče najveći u istoriji. Intentzivno radimo na proširenju baze i zbog toga ogromnu pažnju posvećujemo mini rukometu, koji nastojimo da afirmišemo širom Crne Gore. Cilj je da decu iz osnovnih škola, koji su velika baza, zainteresujemo da kroz igru zavole rukomet, da jednog dana ozbiljno počnu da se bave ovim prelepim sportom, da stignu do dresa sa državnim grbom”, naglasio je Kapisoda i nastavio u dahu, “Takmičenje koje nam je od kapitalnog značaja u narednoj godini je Evropsko prvenstvo divizije B za igrače do 17 godina. Cilj je da stignemo u elitno društvo, da mladoj seniorskoj reprezentaciji pripremimo selekciju odakle će se crpiti energija za ostvarivanje plana, a plan je kontinuitet učešča na velikim takmičenjima, zaključno sa plasmanom na Olimpijske igre u Parizu”.

U godini koja sledi pored Evropskog prvenstva divizije B, čiji će domaćin biti Crna Gora i Podgorica, u centru pažnje će biti ženska rukometna reprezentacija koja će u martu nastojati da u konkurenciji sa Rumunijom, Norveškom i Severnom Korejom stigne do Olimpijskih igara, kao i muška seniorska selekcija koju očekuje učešće na Evropskom prvenstvu. Crna Gora je u grupi sa Srbijom, Hrvatskom i Belorusijom. U međuvremenu, Rukometni savez Crne Gore je dobio organizaciju kvalifikacionog olimpijskog turnira za rukometašice.

RSCG

Vetar u leđa i podrška sa tribina, mnogo bi značile rukometašicama koje posle Svetskog prvenstva na kome su ostvarile cilj, očekuje jako težak zadatak da u jakoj konkurenciji osvoje jedno od dva mesta koja vode u Tokio. Optimista sam, ali svako ko misli da će biti lako, grdno se vara”, naglasio je Kapisoda, a zatim se usmerio ka rukometašima, “Momcima sam rekao da im je mesto na Evropskom prvenstvu i od srca im čestitao na uspehu, što sam plasman na šampionat jeste. Konkurencija je zaista paklena, a naš cilj je da u svakom meču pružimo maksimum i stignemo do prve pobede u istoriji Crne Gore kada su velika takmičenja u pitanju. Da li Crna Gora može do druge faze? Koji su krajnji dometi? Zaista je teško proceniti, jer je u pitanju mlada ekipe, ali ekipa koja je na pleća bacila aktuelnog šampiona Evrope i sveta, selekciju Danske. Ponavljam, očekujem od momaka da daju sve od sebe, a na kraju ćemo videti koji su nam bili krajnji dometi”.

Godina koja sledi će biti izuzetno burna za ljubitelje rukometa. Ženska reprezentacija će se boriti za mesto na Olimpijskim igrama, muška će učestvovati na Evropskom prvenstvu, Podgorica je domaćin šampionata Evrope divizije B, rukometašice Budućnosti će nastojati da stignu do finalnog turnira Lige šampiona, a velika borba će se voditi za trofeje u šampionatu Crne Gore u rukometu.

Na sportskom planu je kristalno jasno šta bih poželeo u godini koji sledi. Crnu Goru na Olimpijskim igrama, Budućnost na finalnom turniru, kadete u diviziji A, dobar rezultat seniora na Evropskom prvenstvu, unapređenje muškog klupskog rukometa i ekspanziju mini rukometa širom Crne Gore”, naglasio je Petar Kapisoda.

Predsednik Rukometnog saveza Crne Gore odigrao je 60 utakmica za rukometnu reprezentaciju Crne Gore, a zajedno sa selektorom Branom Popovićem i saigračima ispisao je i stranicu istorije u Crnoj Gori jer su rukometaši prva selekcija koja je uspela da izbori plasman na veliko takmičenje. U pitanju je Evropsko prvenstvo 2008. godine u Norveškoj, na kojem su Kapisoda i drugovi uspeli da izbore plasman u drugu fazu takmičenja.

Kapisoda je poručio da je rukomet bio, ostao i da će biti trend Crne Gore. Ljubitelji rukometa u Crnoj Gori, a ima ih zaista mnogo veruju da će tako i biti, a sa nestrpljenjem očekuju 2020. godinu u kojoj će se uzbuđenja smenjivati kao na filmskoj traci, kako na reprezentativnom, tako i na klupskom nivou.