Ilić: Talenta imamo, moramo da budemo bolji ljudi

Vesti rukomet 13. feb. 20208:47 > 8:48
Podeli:
Juergen Schwarz/Bongarts/Getty Images

Legendarni srpski reprezentativac Momir Ilić veruje u preporod rukometa u Srbiji, uprkos lošim rezultatima zabeleženim u poslednje vreme.

Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu srpska reprezentacja se već posle prve faze takmičenja vratila kući, a Orlovi su takmičenje završili sa tri poraza iz isto toliko mečeva. 

„Nisam ništa komentarisao, jer nema mnogo šta da se kaže, osim da nije bilo dobro. O razlozima neuspeha ne mogu da govorim, jer nisam bio unutar nacionalnog tima“, rekao je Ilić.

Kao rešenje problema u koje je zapao srpski rukomet nekadašnji reprezentativac navodi repliku iz filma „Montevideo, Bog te video“.

„Da budemo bolji ljudi“, kratko zastaje i nastavlja:

„Genetski kod za ovaj sport imamo, kao i talenta na pretek“.

Povezano

Iako su kritike po završetku Evropskog prvenstva na rad Rukometnog saveza bile oštre, Ilić je ipak optimista. 

„Verujem u preporod, a ohrabruje me to što imamo mnogo talentovane dece. Nikako ne smemo iz vida da izgubimo to da smo izuzetno talentovana nacija za ovaj sport. Siguran sam da će se stvari promeniti u korist našeg rukometa. Jer, promeniće se treneri, doći će nova generacija koja će decu obučavati savremenom rukometu. To se neće desiti tako brzo, ali promene na bolje su moguće već za tri, četiri godine. Uveren sam da možemo da napravimo uspeh, ali je samo pitanje da li ćemo se i koliko zadržati u vrhu, jer to zahteva ozbiljno planiranje. Ali, verujte mi, imamo dobrih igrača koji su u vodećim ulogama u svojim klubivima i to je veoma važno“.

Proslavljeni rukometaš mogao bi da bude jedan od tih mladih trenera, pošto se opredelio za taj poziv posle okončanja igračke karijere. Trenutno je u funkciji pomoćnog trenera prvog tima Vesprema, a samostalno vodi selekciju do 21 godine ovog mađarskog kluba.

„Verujte mi, svakodnevno sam u sali od devet do devet i uživam u svemu tome. Zadovoljstvo mi je da radim posebno sa mladim igračima. Pokušavam da im usadim ubeđenje da su rad i upornost mnogo važniji od talenta. A, za mene nema lepše stvari nego kada na terenu vidite da su igrači usvojili neke vaše principe rada i da pokazaju napredak. Ne znam sa čime bih mogao da uporedim taj osećaj. Ambicije su najveće moguće i to ne krijem. Ništa se po tom pitanju nije promenilo iz vremena dok sam bio igrač. Želim da budem trener u velikom klubu, da osvajam trofeje i normalno, da kad za to dođe vreme, budem selektor reprezentacije Srbije“, zaključio je Ilić.