Roganović za SK: Neka čeka Češka….

Vesti rukomet 23. mar. 202013:42 > 13:44
Podeli:
RSCG

Rukometaši Crne Gore trebalo bi u junu da se bore za mesto na Svetskom prvenstvu. Rival u baraž mečevima je selekcija Češke. Da li će pomenuti mečevi biti odigrani, ili odloženi ostaje da se vidi.

Ljubitelji sporta i rukometa bi voleli da se baraž mečevi odigraju jer bi to značilo da se život vratio u normalu, a problem koji se nameće već seda je opasnost za igrače, koji bi posle duge izolacije, posle perioda bez ozbiljnog treninga, bili izloženi opasnosti od povreda.

Međutim, sada je prioritet da se zastavi zdravstvena pošast koja je najveći svetski problem. Što se Švedske tiče, prema poslednjim statističkim podacima, nalazi se na 15. mestu po broju zaraženih. Do sada je registrovano više od 1.800 zaraženih, a 20 osoba je izgubilo život.

Kakva je situacija u Švedskoj, da li se građani pridržavaju mera nadležnih institucija, da li postoji panike, straha… za Sport Klub priča selektor rukometaša Crne Gore, Zoran Roganović.

“Mere koje se primenjuju su slične kao i svuda u svetu. Velike panike nema, ali straha, kao što je i logično ima. Kako ga ne bi bilo kada smo suočeni sa protivnikom, koji odnosi ljudske živote. Šampionat je prekinut i neće biti nastavljen. Šveđani se pridržavaju svih mera koje su naložene. Uglavnom su svi kod kuće, drže neophodnu distance, ali to je u Švedskoj i deo tradicije, odnosno kulture. Po tom pitanju, su znatno drugačiji od nas”, rekao je Roganović i nastavio:

“Svi mi u inostranstvu smo oduševljeni kako je država Crna Gora reagovala povodom koronavirusa. Za sada je situacija pod kontrolom. To nas sve u inostranstvu čini srećnim jer smo zabrinuti za svoje porodice, prijatelje….Zato još jednom apelujem, pridržavajte se naloženih mera, budite disciplinovani, ostanite kod kuće jer je to jedini način da iz globalnog problema izađemo sa što manjim posledicama. Verujem da će tako i biti. Izolacija i ostanak kod kuće su jedini način da zaustavimo virus, da vratimo život u normalne tokove”.

Kada se život vrati u normalne tokove, tema broj jedan među ljubiteljima rukometa će biti borba rukometašica za Olimpijske igre, borba rukometašica Budućnosti za plasman na finalni turnir Lige šampiona i naravno, borba rukometaša za mesto na Svetskom prvenstvu.

“Naravno da jedva čekamo da ponovo pričamo o sportskim temama i da se vratimo na parket. Rukometašice očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre, rukometašice Budućnosti će se boriti za plasman na finalni turnir Lige šampiona, a mi za plasman na Svetsko prvenstvo. Sada je pitanje kada će se to desiti i da li će se desiti. Pitanje je da li će Liga šampiona biti nastavljena, kada će biti odigrani kvalifikacioni mečevi za Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo”, naglasio je Roganović i nastavio:

“Kada dobijemo bitku sa koronavirusom, a siguran sam da ćemo je dobiti, onda moramo da vodimo računa i o sportistima. Ne smemo da ih izložimo velikim naporima posle duge izolacije, jer su u tom slučaju povrede neminovnost. Ostaje da vidimo kakva će biti odluke nadležnih rukometnih institucija. U svakom slučaju, sada je prioritet borba protiv koronavirusa. Ostanite kod kuće, a baraž mečevi sa Čekom neka sačekaju malo. Ima vremena za priču o njima, ima vremena za borbu. Verujem da možemo do Svetskog prvenstva, kao što verujem da će se život brzo vratiti u normalu ako budemo disciplinovani i odgovorni, kao što smo bili do sada”.