Novi termini baraž mečeva za SP i turnira za OI

Vesti rukomet 25. mar. 202017:38 > 17:39
Podeli:
RSCG

Čelnici EHF imali su pune ruke posla kako bi u novonastaloj situaciji doneli odluke o nastavku takmičenja u Ligi šampiona, EHF Kupu, kvalifikacijama za EP, baraž mečevima za SP i kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Ono što je izvesno tokom aprila i maja neće biti takmičenja, a sve će, ukoliko to zdravstvena situacija bude dozvoljavala, biti nastavljeno u junu mesecu.

U saopštenju koje je dostavljeno savezima, navedeni su novi termini za reprezentativne akcije. Što se kvalifikacija za Olimpijske igre, rukometašice bi borbu za Tokio trebalo počnu u junu, a termini turnira će biti naknadno određeni. Podsećanja radi, kvalifikacioni turnir su prvobitno bili planirani za period od 20. do 22. marta.

Crna Gora na svom terenu treba da igra protiv Norveške, Rumunije i Tajlanda, a Srbija će igrati na turniru u Mađarskoj, protiv Mađarske, Rusije i Kazahstana. Dve selekcije će izboriti vizu za Olimpijske igre koje su pomerene sa 2021. godinu.

Pomeren je i termin baraž mečeva za plasman na Svetsko prvenstvo za rukometaše, koji je bio zakazan za početak juna. Popularni „lavovi“ iz Crne Gore će duele protiv Češke odigrati u periodu od 29. juna do 5. jula, a u istom terminu za mesto na planetarnoj smotri boriće se Srbija i Slovenija. Ove termine treba da potvrdi i Svetska rukometna federacija (IHF), a ukoliko bude eventualnih novih pomeranja, odluka će biti donešena najkasnije do 12. juna.

U baraž mečevima snage će odmeriti: Slovenija – Srbija, Češka – Crna Gora, Rumunija/Bosna i Hercegovina – Mađarska, Severna Makedonija – Francuska, Švajcarska – Island, Izrael/Letonija – Portugalija, Švedska – Turska/Rusija, Ukrajina – Nemačka, Poljska/Litvanija – Belorusija, Austrija – Holandija.

Preostala četiri kola kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj i Norveškoj biće odigrana u formatu turnira, koji će biti odigran u prvoj sedmici juna, odnosno od srede do nedelje.

Crna Gora je u martu je trebalo da odigra dvomeč protiv Mađarske, dok su za majski ciklus kvalifikacija bili zakazani dueli u gostima protiv Italije i Litvanije na domaćem terenu.

Tako će, popularne „lavice“ na turniru u prvoj sedmici juna odigrati preostala četiri kvalifikaciona meča, ukoliko ne dođe do novog odlaganja, a iz EHF-a je saopšteno da je 15. maj krajnji datum za eventualno novo prolongiranje. U istom terminu će se za mesto na Evropskom prvenstvu boriti i rukometašice Srbije koje su u grupi sa Rusijom, Švajcarskom i Slovačkom. Srbija je u prva dva kola ostvarila dve pobede, protiv Slovačke i Švajcarske.