Čavor za SK: Ostao sam u Nemačkoj, rizik je nepotreban

Vesti rukomet 1. apr. 202013:49 > 13:50
Podeli:
Foto: RSCG

Stefan Čavor (25), reprezentativac Crne Gore u rukometu, koji je karijeru počeo u Budvanskoj rivijeri, branio boje Reala, Celja, više od pet godina je u Nemačkoj, gde nosi dres Veclara.

Sredinu neće menjati ni u naredne dve godine, a momak koji je bio jedan od ključnih igrača na putu ka Evropskom prvenstvu, na kome je Crna Gora ostvarila istorijsku, vreme provodi u samoizolaciji, u nadi da će uskoro moći da se vrati na parket i da će ipak odigrati baraž mečeve za plasman na Svetsko prvenestvo protiv Češke.

Podsećanja radi, prvi meč u borbi za mesto na planetarnoj smotri zakazan je za 29. jun u Češkoj, a revanš bi trebalo da se odigra 5. jula u Crnoj Gori.

Sada je najvažnije da se zaustavi koronavirus i da se život vrati u normalne tokove. Odlučio sam da ostanem u Nemačkoj, iako je šampionat prekinut i zaista je teško poverovati da će biti nastavljen, mada bi svi voleli da je situacija drugačija. Razmišljao sam da krenem put Crne Gore, ali nisam želeo da dovodim bilo koga u opasnost. Vreme provodim kod kuće, dobili smo plan rada, neophodnu opremu, pa nastojim da kondiciju održim u kućnim uslovima, mada je svima koji se bave sportom jasno da je to miljama daleko od ozbiljnog treninga, koji je neophodan za ozbiljno takmičenje i utakmice”, naglasio je za Sport Klub Stefan Čavor iz Veclara i nastavio:

Apelujem na sve građane, molim ih da ostanu kod svojih kuća i da se pridržavaju mera koje su propisale nadležne institucije, jer je to jedini način da vratimo život u normalne tokove i da ponovo pričamo o sportu. Cilj je da nam ključni problem onaj, kako ćemo protiv Čeha, a ne protiv globalne zdravstvene pošasti”.

Povezano

U tom slučaju, kako protiv Čeha?

Video sam da su mnogi sa oduševljenjem prihvatili vest da smo na žrebu za rivala dobili Češku. Slažem se da je bolje da igramo protiv Češke, nego protiv Nemačke, ili Francuske, ali svi koji misle da smo dobili lakog rivala u velikoj su zabludi. Česi nisu slučajno u prvom šeširu, već godinama ostvaruju odlične rezultate na velikim takmičenjima, napreduju iz godine u godinu, a imaju i sjajan sistem. Dobro je što prvi meč igramo u gostima, jer će prednost domaćeg parketa biti od velikog značaja, možda i jezičak koji će prevagnuti na našem tasu, na našem putu ka ostvarenju cilja, a to je plasman na Svetsko prvenstvo”, naglasio je Čavor i nastavio:

Ono čemu se nadam kao svi sportisti i ljubitelji sporta je da novih odlaganja neće biti. Verujem da će utakmice biti odigrane u planiranom terminu, jer bi to značilo da je borba sa opasnim virusom završena. Da bi se to i desilo, svi moramo da pokažemo ogroman stepen discipline, odgovornosti i strpljenja. Ostanite kod svojih kuća, pokažite čeličnu volju, jer je to jedini način da iz borbe koju vodimo svi zajedno izađemo kao pobednici i sa što manje posledica”.

Stefan Čavor je nedavno produžio ugovor sa Veclarom do 2022. godine.

U Veclaru se zaista osećam kao kod kuće. Atmosfera u klubu i gradu mi maksimalno odgovara. Odlično sam se uklopio, sjajno su me prihvatili, a iskreno, to je po mom mišljenju mnogo bitnije od finansijskih uslova i igranja za klubove sa većim ugledom i rejtingom. Nisam rekao da se to neće desiti u bliskoj budućnosti, ali za sada sa zadovoljstvom nastavljam karijeru u Veclaru”.

U trenutku prekida šampionata Stefan Čavor i njegov Veclar su bili na osmom mestu. Objektivno, nisu mogli da se bore za mesto u Evropi, ali je gotovo izvesno da će to biti jedan od ciljeva u narednoj sezoni.