“Ostanite kod kuće, ne treba vam karantin”

Vesti rukomet 4. apr 202013:44 > 13:48
RSCG

Miloš Vujović, vihorno krilo rukometne reprezentacije Crne Gore, koji je postigao dogovor da iz mađarske Tatabanje, tokom leta pređe u Berlin, protekle dve nedelje je proveo u karantinu.

Vujović je zbog povrede stopala propustio Evropsko prvenstvo, koronavirus ga je zatekao u Berlinu gde je bio na terapijama i aklimatizaciji za sezonu koja sledi. Odmah po povratku u Crnu Goru, prosleđen je u karantin, a naredne dve nedelje će provesti u kućnoj izolaciji.

Protekle dve nedelje sam proveo u karantinu, na svu sreću nalazi su negativni i sada jedva čekam da se vratim kući. Iskreno, nije toliko bilo teško koliko sam mislio da će biti. Nikome ne bi bilo svejedno da uđe u karantin, da zna da će dve nedelje provesti u maloj sobi, sa nepoznatom osobom, a pri tome praktično zaključan. Cimer mi je bio Uroš Janković, student i sjajan momak, tako da nam je vreme relativno brzo prošlo”, rekao je Miloš Vujović za Sport Klub i nastavio:

Godinama se bavim sportom, navikao sam na svakodnevne treninge, utakmice, putovanja, tako da mi je karantin, bez uslova za bilo kakav vid održavanja fizičke spreme, posebno teško pao. Ali, čovek se privikne na situaciju u kojoj se nađe, posebno ako zna, da je to jedini način da pomogne u borbi protiv globalnog zdravstvenog problema.”

Pitanja nije bilo potrebno postavljati Miloš je nastavio sa opisivanjem perioda koji je proveo u karantinu.

Vojnicima i medicinskim radnicima se zahvaljujem iz dubine duše. Uvek su bili tu, uvek spremni da pomognu, kada god treba. Nisam imao sreće da me zapadne soba sa balkonom, ali sada je i to prošlo. Mnogo vremena sam proveo uz telefon, dosađivao sam svima koje poznajem, ali takva je situacija”, našalio se malo Miloš Vujović i nastavio:

Nije vreme za šalu, naprotiv. Moramo da budemo maksimalno odgovorni, disiciplinovani i strpljivi. Uveren sam da će medicina izvojevati pobedu nad virusom, ali ono što je bitno je da se pridržavamo propisanih mera, moramo da zaštitimo sebe, svoje bližnje i okruženje. Nije vreme za junačenje, nego za pametno ponašanje. Ne smemo da dozvolimo da nam se dogodi scenario koji gledamo u Italiji i Španiji. Ja se iz karantina selim u kućnu izolaciju, a apelujem i molim sve građane koji pročitaju ovaj tekst da ostanu kod kuće, da budu odgovorni, jer je to jedini način da iz pošasti koja je pogodila kompletnu planetu izađemo sa što manje posledica, mada su posledice već sada stravične”.

Kada se borba sa koronavirusom završi, a svi građani planete se nadaju, veruju i žele da to bude što pre, Miloš Vujović će se ponovo vratiti rukometu. Čekaju ga obaveze i Berlinu, kao i baraž mečevi za plasman na Svetsko prvenstvo. Rival Crnoj Gori na putu ka planetarnoj smotri, biće selekcija Češke.

U ovom trenutku mi je teško da pričam o sportu, ali upravo mi razmišljanje o tome kako će biti u šampionatu Nemačke, kako će biti u duelima sa Česima, daje snagu da izdržim i lakše prolazim kroz zaista težak period. Nadam se da odlaganja baraž mečeva koji su na programu 29. juna i 5. jula neće biti, jer će to u prevodu značiti da se život vratio u normalne tokove”, naglasio je Miloš Vujović i dodao:

“Češka je favorit u mečevima koji slede. Radi se o kvalitetnoj selekciji, selekciji koja dolazi iz prvog šešira, koja je pokazala kontinuitet i stabilnost na velikim takmičenjima u prethodnom periodu. Mi smo selekcija koja raste. Mi smo reprezentacija koja je u kvalifikacijama pobedila Dansku i pokazala da može da igra protiv bilo koje selekcije na planeti, ali smo isto tako pokazali da kada nismo na maksimumu, kada ne odigramo punom snagom, možemo da kiksnemo kao protiv Farskih Ostrva. Ono u šta sam uveren je da će pristup protiv Čeha biti isti kao protiv Danaca. Favoriti na papiru jesu, ali parket je jedino merilo kvaliteta. Česi će morati da nas ubede da su bolji, a siguran sam da će to biti jako teško. Kao i svi momci u državnom timu verujem da možemo da izborimo plasman na Svetsko prvenstvo”.

Na kraju, Vujović je još jednom dodao:

“Sada je najvažnije da pobedimo koronavirus. Zato ostanite kod kuće, pomozite medicinskim radnicima i nadležnim institucijama, nemojte da se junačite, ne treba, ni vama, ni vašim bližnjima, bolnica niti karantin”.