RSCG: Sezona poništena, Kup odložen

Vesti rukomet 22. apr. 202016:44 > 16:46
Podeli:
Foto: Sport Klub

Upravni odbor Rukometnog saveza Crne Gore na elektronskoj sednici doneo je odluku o poništavanju svih liga u organizaciji tog tela zbog pandemije koronavirusa.

Na istoj sednici doneo je još nekoliko odluka, među kojima je ona da na početku sezone 2020/21 zadržavaju status u istom rangu takmičenja koji su imali na početku sezone 2019/20. Pravo učešća u evropskim kupovima imaju klubovi koji su taj status stekli u sezoni 2018/19. Završnica Kup takmičenja za sezonu 2019/20 u muškoj i ženskoj konkurenciji odlaže se za septembar 2020. godine. Uplaćene kotizacije za sezonu 2019/20 važe i za sezonu 2020/2021.

U obrazloženju odluka navodi se da je privremenim merama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, između ostalog zabranjeno održavanje sportskih manifestacija, okupljanje u zatvorenim i otvorenim javnim mestima, rad otvorenih i zatvorenih objekata za sport, međugradski saobraćaj, prisustvo na javnim površinama više od jednog lica, u roku dok postoji opasnost od unošenja, tačnije širenja koronavirusa.

S obzirom na neizvesnost ublažavanja, tačnije konačnog ukidanja navedenih mera, Rukometni savez ne može sa sigurnošću da predvidi rok za obezbeđivanje uslova za nastavak liga u svim kategorijama za sezonu 2019/2020. U cilju nastavka poštovanja mera i prvenstveno očuvanja zdravlja naših sportista Savez je razmotrio praksu nacionalnih federacija Evrope i regiona koje su donele iste ili slične odluke u vezi statusa sezone 2019/2020. Prilikom donošenja odluke, u ozbir je uzeta i činjenica da trenutna situacija samo dodatno finansijski opterećuje klubove. Za RSCG su prioritet zdravlje igračica i igrača, kao i poštovanje odluka Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, zbog kojih je i došlo do prekida svih takmičenja u svim sportovima na teritoriji Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Podsećanja radi u trenutku prekida, rukometaši su imali nikada ujednačenija i kvalitetnije takmičenje. Za titulu su se borili Lovćen sa Cetinja, Partizan iz Tivta, Komovi iz Andrijevice, Rudar iz Pljevalja, a za opstanak Jedinstvo iz Bijelog Polja, Mornar, Danilovgrad i Budvanska rivijera.

Plasman na finalni turnir Kupa, koji će biti odigran početkom naredne sezone, izborili su Partizan iz Tivta, Lovćen sa Cetinja, Komovi iz Andrijevice i Budućnost iz Podgorice.

Titulu je branio Lovćen, a trofej u Kupu Komovi iz Andrijevice.