Rukomet u Crnoj Gori i dalje na čekanju

Vesti rukomet 11. maj 202018:05 > 18:08
sport klub

Zdravstvena situacija u Crnoj Gori je stabilna i bolja je iz dana u dan. Na osnovu odluke Nacionalnog koordinacionog tela i Instituta za javno zdravlje počelo je vraćanje sporta u normalne tokove kroz tri faze.

Prva faza je početak treninga svih sportista uz maksimalno poštovanje socijalne distance. Od 18. maja bi trebalo da počnu zajednički treninzi, a ako sve bude u redu, takmičenja bi mogla da startuju 1. juna.

Čelnici Fudbalskog saveza su zauzeli stav da ako ne bude problema tokom pomenute tri faze, sezonu nastave pomenutog 1. juna. Čekaju se odluke Vaterpolo i Košarkaškog saveza Crne Gore. Odbojkaški savez je ostao pri stavu da se šampionat neće nastaviti, a nisu velike šanse da se nastavi ni šampionat u rukometu, koji je kao i odbojkaški prekinut.

Za razliku od Odbojkaškog saveza koji je titulu dodele dodelio odbojkašima Budve i Luke Bar na osnovu plasmana u trenutku prekida, a finalne utakmice Kupa, između Budve i Jedinstva iz Bijelog Polja u muškoj, odnosno Galeba iz Bara i Morače u ženskoj odložio za septembar, Rukometni savez je doneo drugačiju odluku.

Naime, odlučeno je da se šampionat prekine bez proglašavanja šampiona, što je više nego realna odluka jer je ligaški deo ulazio u završnicu, očekivala se Mini liga za titulu, a za tron su se u nikada ujednačenijem šampionatu borili Lovćen sa Cetinja, Partizan iz Tivta, Komovi iz Andrijevice i Rudar iz Pljevalja. Istovremeno, odlučeno je da nema ispadanja iz elitnog društva, niti plasmana u isto.

U međuvremenu, situacija se promenila, a Rukometni savez ne sedi skrštenih ruku, naprotiv. Već je u skladu se preporukama Ministarstva za sport i mlade uputio predlog reprograma budžeta, sada se čeka odluke Vlade na osnovu koje će se izvršiti preraspodela finansijske pomoći klubovima koji su osnova državnog tima.

Istovremeno, čelnici Saveza su najavili da će 1. juna, ukoliko budu postojali uslovi za takmičenje, obaviti sastanak sa klubovima, pa ukoliko većina bude za nastavak, pronaći će se model kaka da se šampionati privedu kraju.

Međutim, šanse da se rukomet zagra pre finalnog turnira Kupa koji je zakazan za septembar i na kome će se za trofej boriti Komovi, Lovćen, Partizan i Budućnosti nisu velike. Naime, igrači su već više od dva meseca u kućnoj izolaciji, miljama su daleko od takmičarske forme. Klubovi imaju velikih problema sa finansijama, pa im nije lako da plaćaju igrače u periodu kada nema takmičenja, naprotiv. Uz to, bez maksimalne fizičke spreme, jasno je da u rukometu preti velika opasnost od povređivanja igrača.

Na društvetnim mrežama je čak napravljena i anketa da li su klubovi za nastavak takmičenja ili ne, a kako sada stvari stoje teško je poverovati da će većina biti za nastavak sezone.

Mnogo je realnije, da uz pomoć Saveza, krenu sa pripremama za narednu sezonu, sa nadom da će biti ujednačena i kvalitetna kao što je bila sezona koju je prekinuo koronavirus. Uz to, da se upuste u borbu za osvojanje trofeja na finalnom turniru Kupa.