'Rat' oko titule: Imaginarne konstrukcije Tivćana

Vesti rukomet 2. jun 202015:12 > 15:17
RK Lovćen

Odluka Rukometnog saveza Crne Gore, tačnije rečeno, promena odluke na inicijativu klubova, u kojoj je odlučeno da se takmičenje ne nastavi, da se elitna društva u obe konkurencije prošire sa po dve ekipe, a da se titula u muškoj konkurenciji, izazvala je prilično burnu polemiku.

Posle saopštenja koja su izdali Rukometni klub Partizan iz Tivta i Rukometni klub Komovi iz Andrijevice u kojima naglašavaju da titula ne pripada Lovćenu, oglasili su se i Cetinjani.

Povezano

Rukometni klub Lovćen sa Cetinja, objavio je saopštenje za javnost, kao odgovor povodom, nepotpisane izjave Upravnog odbora Rukometnog kluba Partizan iz Tivta.

Saopštenje prenosimo u celini:

“Poštovani nepotpisani prijatelji iz Tivta, Nakon saopštenja, u kojem ste nas na jedan “lep i korektan način pomenuli’’, evo, da vam odgovorimo.

I vi i mi znamo da bi se u Mini ligu prenosili bodovi iz međusobnih duela, da je do kraja okončano prvenstvo u delu pre Mini lige. Tabela Mini lige, dakle, nije ni postojala, niti je mogla postojati u trenutku prekida, osim, izgleda, u Tivtu i Andijevici. Sve i da je postojala, kako ste mislili da bi na osnovu nje bilo moguće odrediti plasman, kada bi, u trenutku prekida Partizan i Komovi prenosili bodove iz 5 odigranih utakmica sa timovima koji su trebali igrati Mini ligu, a Lovćen iz 4 utakmice?

Pošto pratiite i znate, onda vam je poznato da je od 14 kola koja se igraju pre Mini ige, odigrano 12 kola, i da je, u trenutku prekida, kako, začudo, tačno navedoste Lovćen bio prvi. Zaboravljate, prijatelji, da bi se, u dva kola, koja nisu odigrana, a pre Mini lige, Lovćen sastao i sa vama u Tivtu i sa Komovima na Cetinju. Kako ste to zamislili da pravite tabelu Mini lige u trenutku prekida, a niste ni vi, ni Komovi sa nama odigrali po jednu utakmicu?

Podsetite nas, molim vas, kad ste poslednji put dobili utakmicu protiv Lovćena u Tivtu? Da vas podsetim i na to da Komovi nikad nisu pobedili Lovćen na Cetinju. Treba li o tome da pričamo? Odakle vam ideja uopšte da bi ste vi dobili te utakmice? Znači, po vama je ispravno da se Komovima dodeli titula na osnovu tri pobede protiv ekipa koje bi igrale Mini ligu da je došlo do nastavka, a ne nama posle 12 odigranih utakmica?

E, tako bi vi da pravite i prekrajate rezultate i ono što je do trenutka prekida, urađeno na terenu. To je dragi naši nepotpisani prijatelji, ništa drugo do pravljanje veštačkih imaginarnih konstrukcija i projekcija. Drugim rečima, fantaziranje, bez bilo kakvog uporišta u realnosti.

Na drugoj strani, stoji tabela u trenutku prekida, koja je utvrđena kao konačna, posle odigranih 12 kola. Ono što jeste i što je rezultat onoga što je od početka sezone do momenta prekida, urađeno na terenu, a ne ono što vi zamišljate da jeste ili šta bi bilo. To ni vaše želje i fantazije ne mogu promeniti. Ako ste kalkuisali, i vi i Komovi, recimo u duelu sa Mornarom 7, koji ste izgubili, to već nije naš problem. Mi ne kalkulišemo.

Nezavisno od svega navedenog, nakon prve odluke RSCG, ako se sećate, Lovćen je obrazloženo javno predložio da se nastavi takmičenje, kada se steknu uslovi, pa čak i tokom septembra. Ako ste ubeđeni u kvalitet koji posedujete i rad koji ulažete, gde ste bili tada? Što se ne oglasiste i rekoste, igraćemo, najbolji smo, dokazaćemo. I vi i prijatelji iz Andrijevice, kojima bi ste velikodušno dali titulu. Kako da ne, ljubav je to neviđena.

Dakle, odgovara vam da ne igrate, odgovara vam da se proširi liga, odgovara vam da ne plaćate kotizaciju za narednu sezonu, odgovara vam pomeranje završnice Kupa, ali vam samo ne odgovara da Lovćen bude prvi. E, pa žao nam je. I još nama ukazujete na ljudsku i sportsku veličinu u smislu da ne prihvatimo Odluku Saveza, podržanu od strane 18 klubova? Nemojte, ne možemo se porediti. Pa ni u vašim fantazijama. Ne spuštamo se više na to uže.

Uz to, RSCG, tačnije, predsednik Petar Kapisoda i članovi UO, donošenjem odluke koju vi smatrate sramnom, pokazali su i sportski i demokratski kapacitet, o kojima se, do sad, u periodu pre mandata sadašnjeg predsednika i članova UO, nije moglo ni razmišljati, što je i vama dobro poznato. Znate li ili vam je i to nepoznato, da su na isti način odlučili savezi u Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Poljskoj, Švedskoj, Danskoj, Makedoniji (gde je Vardar šampion, a nije odigrao ni jednu utakmicu) Bosni itd…

Biće i oni, greote, da ne znaju ništa, i da se kod njih nešto čudno dešava, kako to napomenuste ministru Janoviću za naš Savez, pa će se posle mišljenja iz Tivta i Andrijevice svi, širom planete, zapitati jesu li u pravu.

Znate li što još govori o vašem shvatanju, bolje reći nepoznavanju rukometnih prilika u Crnoj Gori, uopšte, a i konkretno u Tivtu? To što navodite da 99 % posto javnosti, u koju sigurno ubrajate i vas same, nije čulo za RK ‘’Perper‘’ i RK ‘’Zabjelo‘’. Taj nepoznati vama i vama sličnim “poznavaocima‘’, Perper, inače cetinjski klub, je do sad dao toliko reprezentativaca Crne Gore, u pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, a već i seniorskoj konkurenciji, koliko vaš klub nikad nije, a teško i da će u budućnosti.

To nepoznato Zabjelo je klub u kojem ima više pionirskih i kadetskih reprezentativaca nego što ste vi ikad imali. A o vama najbolje govori koliko poštujete i svoj grad i ŽRK ‘’ Tivat ‘’ – klub iz vašeg grada, kada o njemu pišete na način na koji pišete. Znate li, onako uzgred pitamo, da je vaš kapiten, ujedno i trener ženskog kluba? Znate li da je trener ženskog kluba, a i vaš kapiten, javno zahvalio Savezu i klubovima koji su podržali inicijativu?

Na kraju, inicijativa nije samo našeg kluba, Perpera, Zabjela i ŽRK ‘’ Tivat’’, već inicijalno podnešena i od ŽRK ‘’Nikšić‘’, RK ‘’Brskovo‘’, RK ‘’Berane 1949’’, RK ‘’ Danilovgrad ‘’ i ukupno je za inicijativu glasalo 18 od 31 kluba, koji su članovi Skupštine RSCG, i koji se takmiše u okviru RSCG.

Žao nam je, iskreno, što posle osam godina razmišljate da nema više mesta entuzijazmu i radu. Nama na Cetinju entuzijazma, ljubavi, volje i rada što se Lovćena tiče, ne fali evo 72 godine.

Do skorog viđenja na finalnom turniru Kupa, kada ćete, zajedno sa Komovima, imati još jednu priliku, u nizu, da pokažete da ste bolji. Mislite o tome. I uživajte, u međuvremenu, u ‘’novoj vezi‘’ koju ste ostvarili sa Komovima, a čija je jedina zajednička nit ‘’ ljubav prema Lovćenu.”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Lovćena sa Cetinja Vido Đakanović.