Roganović pred žreb za EP: Želim Češku za rivala

Vesti rukomet 15. jun. 202012:48 > 12:50
Podeli:
RSCG

Crnogorski rukometaši u utorak će saznati rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se igra 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Popularni “lavovi” žreb dočekuju iz drugog šešira.

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće po dve najbolje selekcije, kao i četiri najuspešnije trećeplasirane reprezentacije iz osam grupa. Kao i do sada, u određivanju poretka trećeplasiranih selekcija neće se računati rezultati sa ekipama koje završe poslednje u grupi.

Prvi šešir: Norveška, Švedska, Danska, Nemačka, Francuska, Slovenija, Češka, Island.

Drugi šešir: Austrija, Belorusija, Portugal, Severna Makedonija, Srbija, Rusija, Crna Gora, Holandija.

Treći šešir: Švajcarska, Litvanija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Letonija, Poljska, Belgija.

Četvrti šešir: Finska, Italija, Turska, Izrael, Estonija, Grčka, Selekcija RS Kosova, Farska Ostrva.

„Voleo bih da iz prvog šešira dobijemo Češku, ne zato što su jedan od lakših protivnika, već da bi u dva meča pokazali da smo bolji tim“, rekao je selektor Zoran Roganović.

Crna Gora i Češka trebalo je u junu da igraju baraž za Svetsko prvenstvo, ali su utakmice otkazane zbog koronavirusa, pa su „lavovi“ izgubili šansu da se na parketu bore za mesto na planetarnoj smotri.

Siguran sam da bi pokazali da smo bolji od Češke da smo igrali baraž. Siguran sam da bi izborili plasman na Svetsko prvenstvo„, naglasio je Roganović.

U trećem i četvrtom šeširu ima nekoliko opasnih selekcija.

„Sazreli smo kao reprezentacija i ne plašim se tih rivala, iako među njima ima nezgodnih timova“, rekao je Roganović.

Istovremeno, Zoran Roganović, selektor Crne Gore, igrači, čelnici i ljubitelji rukometa u Crnoj Gori, još uvek veruju da će igrati na Svetskom prvenstvu iako su baraž mečevi otkazani.

Iskren da budem i dalje se nadam da ćemo ipak dobiti priliku da nastupimo na Svetskom prvenstvu pozivom od strane IHF-a, odnosno dobijanjem specijalne pozivnice. To bi značilo da ipak, možemo da nastavimo tamo gde smo stali u januaru posle Evropskog prvenstva i da ćemo imati kontinuitet koji je potreban ovoj ekipi. Tako da je moj fokus, a i cele ekipe prevashodno usmeren ka Svetskom prvenstvu. Ukoliko ipak, ne dobijemo pozivnicu onda bi bili u jednom raskoraku i izgubili bi dosta vremena između velikih takmičenja. Nadam se da se to neće desiti, iako je jasno da sada ne zavisi sve od nas”, rekao je Roganović.

Podsećanja radi, Rukometni savez Crne Gore i reprezentacija su prošle godine pokrenuli projekat sa ciljem da se obezbedi kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Plasman na Evropsko prvenstvo je obezbeđen, ostvarena je i prva pobeda u istoriji. Što se Svetskog prvenstva tiče, sada je sve u rukama čelnika IHF, jer je EHF doneo odluku da otkaže baraž mečeve. Crna Gora je u grupi ozbiljnih kandidata za dobijanje specijalne pozivnice.