Srbija, CG i Makedonija ostale bez pozivnice za SP

Vesti rukomet 9. jul. 202021:50 > 21:52
Podeli:
sport klub

Rukometaši Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije nisu dobili specijalnu pozivnicu od strane IHF-a za Svetsko prvenstvo koje se u januaru igra u Egiptu. Razloga za slavlje imaju Poljska i Rusija.

Podsećanja radi, baraž mečevi za plasman na planetarnu smotru su otkazani, pa je jedna od poslednjih nada bio IHF i specijalne pozivnice. Razloga za optimizam imali su Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, ali rezultati ponovo nisu bili u prvom planu.

IHF je dodelio specijalne pozivnice selekcijama Poljske i Rusije koje su zauzele 21. i 22. mesto na prethodnom Evropskom prvenstvu. Bile su iza Crne Gore (18), Severne Makedonije (15) i Srbije (20). Kratkih rukava su ostale i selekcije Švajcarske (16), Holandije (17).

Sada je ostala još jedna, ali veoma mala nada. Naime, ukoliko se zbog pandemije koronavirusa ne odigraju kvalifikacioni turniri (ili ako ne bude šest prijavljenih selekcija) u Severnoj Americi i Karibima, odnosno Južnoj i Centralnoj Americi. U tom slučaju bi se dodelile još dve specijalne pozivnice.

Učesnici Svetskog prvenstva: Domaćin: Egipat; Branilac titule: Danska; Predstavnici Afrike: Alžir, Angola, Zelenortska Ostrva, DR Kongo, Maroko, Tunis; Predstavnici Azije: Bahrein, Japan, Katar, Južna Koreja; Predstavnici Evrope: Austrija, Bjelorusija, Hrvatska, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Norveška, Portugal, Španija, Slovenija, Švedska; Predstavnici Južne i Centralne Amerike: Argentina, Brazil i Urugvaj; Specijalne pozivnice: Poljska i Rusija