"Nastavljamo pozicioniranje crnogorskog rukometa"

Vesti rukomet 23. jul. 202017:22 > 17:23
Podeli:
RSCG

Zoran Roganović, selektor rukometaša Crne Gore, kao i svi momci iz tima, teško je podneo vest da je IHF specijalne pozivnice za Svetsko prvenstvo koje se igra u Egiptu dodelio Poljskoj i Rusiji.

Posle odluke da se zbog koronavirusa ukinu baraž mečevi u kojima je Crna Gora imala više nego realne izglede da stigne do planetarne smotre, jer je za rivala imala selekciju Češke, usledio je novi udarac. Mala, ali baš mala nada još uvek postoji, ali u ovom trenutku sve misli su usmerene ka obavezama koje slede.

Zoran Roganović je trenutno u Švedskoj gde je sa ekipom Guifa počeo pripreme za narednu sezonu koja kreće 13. septembra, a jedina dilema u ovom trenutku je da li će se utakmice igrati sa navijačima ili bez njih.

„Imamo i dalje jednu od najmlađih ekipa u izuzetno kvalitetnoj ligi. Prošle sezone smo imali mnogo oscilacija, a amplituda se kretela od maestralnih momenata, do baš loših izdanja. Sada smo iskusniji za godinu dana. Očekujem da pomenute oscilacije svedemo na najmanju moguću meru, očekujem da budemo konkurentni najboljim ekipama u šampionatu Švedske“, naglasio je Zoran Roganović za Sport Klub i nastavio:

„Kao i svi u državnom timu, teško sam prihvatio odluku da neće biti baraž mečeva za plasman na Svetsko prvenstvo, a zatim i odluku čelnika IHF da specijalne pozivnice dodele Poljskoj i Rusiji. Postoji mala nada, ali već smo misli okrenuli ka kvalifikacijama za Evropski šampionat. Ako pozivnica stigne, niko neće biti srećniji od nas, ako ne, okrećemo se obavezama na koje možemo da utičemo, a to su u ovom trenutku, kvalifikacije za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta“.

Crna Gora je u grupi sa Švedskom, Rumunijom i selekcijom RS Kosova, a na pitanje kakva su očekivanja, Zoran Roganović je naglasio:

„Ono što očekujem je da se više nikada ne ponove Farska Ostrva. U prošlim kvalifikacijama smo mislili da je dovoljno da se pojavimo na parketu i stignemo do pobede, pa se pokazalo da je to nemoguće bez borbe za svaku loptu, za svaki pedalj terena. Presudila je veličanstvena pobeda nad Danskom. Naravno da bih voleo da svaku utakmicu u kvalifikacijama koje slede, odigramo na isti način, sa istim žarom kao što je to bio slučaj sa Dancima. Verujem u momke koje vodim, verujem da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo i nastaviti realizaciju projekta koji je na trenutak prekinut. Cenimo i poštujemo kvalitete rivala, ali cenimo i poštujemo kvalitet koji mi posedujemo“, naglasio je Roganović i nastavio:

RSCG

„Želeli smo kontinuitet učešča na velikim takmičenjima, počevši od Evropskog prvenstva na kome smo stigli do prve pobede u istoriji, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu. Na tom putu, u planu je bilo i učešće na Svetskom prvenstvu, ali viša sila je viša sila, pa se samim tim okrećemo onome na šta možemo da utičemo i za šta možemo da se borimo na parketu“.

Selektora Zorana Roganovića, kao i sve ljubitelje rukometa u Crnoj Gori, obradovala su pet zaista sjajnih transfera iz šampionata Crne Gore. Aleksandar Bakić je iz Komova prešao u hrvatski Nekse, Radojica Čepić i Arsenije Dragašević su iz Rudara prešli u Celje, Aleksa Lasica je stavio paraf na višegodišnji ugovor sa Mariborom, a Luka Vukićević sa austrijskim Bregencom.

„Moram da čestitam klubovima na zaista sjajno obaveljnom poslu u stvaranju mladih igrača, ali i Rukometnom savezu Crne Gore koji je pomenutim momcima obezbedio izuzetno veliki broj međunarodnih utakmica. Stečeno iskustvo je krunisano osvajanjem srebrne medalje na Mediteranskim igrama, a u pitanju je generacija koja je kadra i koja će uveren sam na šampionatu Evrope divizije B, uspeti da izbori plasman u elitno društvo. Jaki mečevi u izuzetno kvalitetnim ligama će sigurno biti prilika da još više napreduju, te se približe seniroskoj reprezentaciji, jer je to od ključnog značaja kada je reč o kontinuitetu učešća na velikim takmičenjima“, zaključio je Zoran Roganović.