Jauković za SK: Ostavićemo srce na parketu

Vesti rukomet 24. nov 202018:13 > 18:15
Podeli:
RSCG

Rukometašice Crne Gore okupiće se u sredu 25. novembra i početi pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se ipak održati u Danskoj. Prve utakmice su na programu 3. decembra, a popularne „lavice“ su u grupi sa Francuskom, Slovenijom i Danskom.

Ponedeljak, 23. novembar, bio je izuzetno buran kako za ljubitelje rukometa u Crnoj Gori, tako i za sve rukometne selekcije širom Evrope. Naime, čelnici EHF uspeli su da pronađu dogovor sa nadležnim insititucijama u Danskoj, pa je ova država, posle odustajanja Norveške zbog koronavirusa, preuzela organizaciju kompletnog šampionata Evrope.

Istog dana, rukometašice Crne Gore su umesto smenjenog Šveđanina Pera Johansona, dobili novog selektora, Kima Rasmusena iz Danske, kome će u radu pomagati Bojana Popović, koja slovi za glavnog kandidata kada je reč o mestu prvog trenera Budućnosti, posle odlaska Dragana Adžiča i trener golmana Gojko Vučinić.

Rukometni savez Crne Gore je naglasio da je promenu selektora na desetak dana pre početka šampionata Evrope uradio sa ciljem, da se novi stručni štab što bolje upozna sa rukometašicama, kako bi se ostvario primarni cilj u periodu koji sledi, a to je plasman na Olimpijske igre.

Podgorica će biti domaćin kvalifikacionog turnira, a Crna Gora, Norveška, Rumunija i Tajland će se u martu naredne godine boriti za dva mesta koja vode u Tokio. U međuvremenu, popularne „lavice“ će u izmenjenom sastavu, bez Tatjane Brnović, Milene Raičević, Marine Rajčić, Katarine Bulatović… nastojati da ostvare što bolji plasman na šampionatu Evrope.

„Situacija je blago rečeno čudna. Međutim, koronavirus je uzdrmao sve životne tokove, pa tako rukomet i sport. U ponedeljak smo definitivno dobile potvrdu da će šampionat Evrope biti održan, a istovremeno dobile smo i novog selektora, novi stručni štab. Do početka takmičenja je ostalo još desetak dana, prvi trening ćemo imati u sredu, a obavićemo i obavezna testiranja. Tek u tom momentu imaćemo jasniju sliku sa kojim snagama krećemo put Danske, mada je i sada jasno da ćemo igrati bez nekoliko rukometašica koje su bile nosioci igre u periodu koji je ostao iza nas“, naglasila je za Sport Klub, Đurđina Jauković, koja je tokom leta iz Budućnosti prešla u francuski Brest i nastavila:

„Teško je zaista u ovom trenutku pričati o ambicijama i ciljevima. Nalazimo su u izuzetno jakoj grupi, biće veoma teško protiv Danske, Francuske i Slovenije, ali nastojaćemo da prebrodimo prvu fazu takmičenja. Sada je najvažnije da dobijemo negativne rezultate kada su testovi na koronavirus u pitanju, da se upoznamo i naviknemo na zahteve novog selektora i stručnog štaba. Istovremeno, slobodno mogu da obećam u ime kompletne reprezentacije, da ćemo kao i uvek do sada, ostaviti srce na parketu, kada je dres sa državnim grbom u pitanju“.

Najbolje evropske rukometašice trebale su da ugoste Danska i Norveška, ali su norveške vlasti zabranile da se jedan deo turnira odigra u toj državi zbog složene situacije sa koronavirusom.
U Herningu će se igrati mečevi grupe A (Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija) i grupe B (Rusija, Švedska, Španija, Češka), utakmice jedne grupe druge faze, kao i završnica – polufinale i finale.

Kolding će ugostiti selekcije u grupi C (Holandija, Mađarska, Srbija, Hrvatska) i grupi D (Rumanija, Norveška, Nemačka, Poljska), kao i grupu dva glavne runde.

Plasman u drugu fazu takmičenje izboriće tri selekcije iz grupa, a bodovi iz prve, prenose se u drugi, ili ti glavnu rundu takmičenja.