“Danska nije priprema za Tokio, cilj je druga faza”

Vesti rukomet 28. nov 202014:23 > 14:26
Podeli:
RSCG/Stefan Ivanović

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore, u Podgorici se priprema za Evropsko prvenstvo u Danskoj, koje će otvoriti 4. decembra duelom protiv aktuelnog šampiona Starog kontinenta, selekcijom Francuske.

Novi selektor Kim Rasmusen od prvog dana na raspolaganju ima svih 19 rukometašica koje konkurišu za mesto u timu, a pripreme protiču u skladu sa očekivanjima i u sjajnoj atmosferi.

Rukometašice ističu da se navikavaju na novi sistem rada, a i pored izostanka nekoliko važnih devojaka u odnosu na poslednje veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo u Japanu, u decembru prošle godine, veruju da će biti spremne za izazove u Danskoj.

“Dobili smo novog selektora samo nekoliko dana pre okupljanja, ali već imamo to iskustvo od pre tri godine, kada je Per Johanson preuzeo klupu od Dragana Adžića. Već se uklapamo u novi sistem, nemamo mnogo vremena, ali selektor Rasmusen pokušava da nas upozna na najbolji način. Nakon toga se okrećemo i analizi prvog protivnika na prvenstvu, a to je Francuska. Suvišno je trošiti reči o rivalima u Herningu. Francuska i Danska su sjajne reprezentacije, a Slovenija dolazi u nikada jačem sastavu. Ali, idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu. Na prvenstvo koje sledi ne gledamo kao na prireme za ono što nas očekuje u martu, a u pitanju su kvalifikacije za Olimpijske igre. Jasno je da je primarni cilj, plasman u Tokio, ali u Danskoj idemo sa željom da se borimo za pobedu, u svakom meču, bez obzira na ime i kvalitet rivala. Cilj je druga faza takmičenja”, poručila je Đurđina Jauković.

Povezano

Među 19 rukometašica koje konkurišu za mesto u timu na predstojećem prvenstvu Evrope je samo jedan debitant, srednji bek slovenačkog Krima Matea Pletikosić, koja odlično poznaje reprezentaciju Crne Gore i saigračice, jer je pet sezona nosila dres Budućnosti.

“Srećna sam što sam tu, imamo novog selektora, sve je novo. Imamo tešku grupu i znamo da će biti teško, ali ako budemo tim i damo sve od sebe, verujem da imamo šansu da ostvarimo dobar rezultat. Nema nekoliko važnih rukometašica iz prethodnog perioda, posebno će teško biti nadoknaditi izostanak Milene Raičević. Moramo da dišemo sve kao jedna, da budemo pravi tim, prava ekipa. Nadam se plasmanu u drugu fazu takmičenja iako nas očekuje velika borba protiv Francuske, Danske i Slovenije. Imamo odlična krila, možda i najbolja u Evropi i to će biti naši glavni aduti u Danskoj. Moramo da igramo na Jovanku Radičević i Majdu Mehmedović. One imaju ogroman kvalitet i iskustvo, a svi zajedno treba da ih pratimo i borimo se do poslednjih atoma snage. Verujem da u tom slučaju, ni pomenuti plasman u drugu fazu takmičenja neće izostati”, naglasila je Matea Pletikosić.

Rukometašice Crne Gore će u Podgorici trenirati do 2. decembra, kada su planirana neophodna testiranja na koronavirus i polazak put Herninga, koji je domaćin grupe A, u kojoj će se za mesto u drugoj fazi takmičenja boriti Francuska, Slovenija, Danska i Crna Gora.

Plasman u drugu, ili ti glavnu rundu, izboriće tri prvoplasirane selekcije. Prvi meč na šampionatu, Crna Gora igra protiv Francuse, a zatim slede dueli protiv domaćina Danske, odnosno selekcije Slovenije.