EP(Q): Slovenija nadigrala Holandiju, poraz BiH

Vesti rukomet 6. jan 202120:30 > 20:55
Podeli:
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Rukometaši Slovenije koji su na prošlom šampionatu Evrope stigli do polufinala i koji se spremaju za Svetsko prvenstvu u Egiptu, dobro su počeli kvalifikacije na narednu smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Bosna i Hercegovina doživela novi proaz.

Slovenci su kao gosti pobedili Holandiju sa 34:23 (14:15). Slovenija je bez mnogo energije i čvrstine počela meč. Mislila je da je dovoljno da se pojavi na parketu i stigne do bodova. Istovremeno, čuvala je snagu za planetarnu smotru u Egiptu koje počinje 13. januara.

Kada su u nastavku zaigrali kako umeju i znaju, vrlo brzo su napravili preokret, stekli pet golova više, a zatim mirno priveli meč kraju. Prevagu na tasu Slovenije, doneli su Jure Dolenac i Blaž Janc sa po sedam, odnosno Dragan Gajić i Darko Cingesar sa po pet golova. Kod Holandije, bolji od ostalih bili su Evert Smits sa osam, Jorn Smits sa četiri i Samir Benghanem sa tri gola.

U drugom meču grupe, Poljska je pobedila Tursku sa 29:24. Podesećanja radi, plasman na šampionat Evrope, izboriće po dve prvoplasirane selekcije iz osam grupa, uz četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Na Svetskom prvenstvu u Egiptu, Slovenija će igrati u grupi sa Belorusijom, Južnom Korejom i Rusijom.

Bosna i Hercegovina doživela je i drugi poraz u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo u rukometu. Posle velike borbe, neizvesne završnice, BIH je poklekla u Estoniji – 24:21 (11:14).

Prevagu na tasu Estonije, doneli su Kaspar Les i Karl Tom sa po osam, odnosno Andris Kelmins sa četiri gola. Kod BiH, raspoloženi za igru u napadu, bili su Alen Ovčina sa šest, odnosno Nikola Prce i Marko Panić sa po tri gola.

Rukometaši Bosne i Hercegovine, koji su prema izveštajama koji su stizali iz Estonije, doživeli nekorektno ponašanje od strane domaćina, koji ih je tri dana držao u veoma lošem hotelu, sa izuzetno lošom ishranom, ušli su u meč sa Estoncima odlučni u nameri da se za „gostoprimstvo“ revanširaju na parketu.

Posle prvog poluvremena, vodili su sa 14:11 i delovalo je da su na dobrom putu da stignu do pobede. Bosna i Hercegovina je i pored kriterijuma suđenja koji je bio naklonjen domaćinu, čuvao prednost sve do 50. minuta, kada je usledila neizvesna završnica.

Estonija je povela sa 20:19, rukometaši BiH posle čak četiri promašaja, uspeli da stignu do izjednačenja na nešto više od pet minuta pre kraja. Međutim, Estonija je bila u naletu, a Bosna i Hercegovina nije uspela da se izbori sa rivalma na parketu, a tu spadaju domaći igrači i sudije.

Na dva minuta pre kraja, posle golova u režiji Kaspara Lesa i Andrisa Kelminsa, Estonija je pobegla na 23:21, što je bilo dovoljno da stigne do dragocene pobede. U drugom meču grupe, Nemačka je kao gost pobedila Austriju sa 36:27.

Tabela: Nemačka šest, Austrija i Estonija po dva, Bosna i Hercegovina je bez bodova, ali ima utakmicu manje u odnosu na Austriju i Estoniju.

I pored poraza od Nemačke i Estonije, Bosna i Hercegovina još uvek ima šanse da se umeša u borbu za plasman na Evropsko prvenstvo. Podsećanja radi, mesto na šampionatu Evrope, izboriće po dve selekcije iz osam grupa, uz četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.