Sve bivše republike SFRJ obezbedile mesto na EP

Vesti rukomet 2. maj 202120:214 komentara
RSCG/Filip Filipović

Rukometaši Crne Gore izborili su plasman na Evropsko prvenstvo koje zajedno organizuju Mađarska i Slovačka. U meču odluke, izabranici Zorana Roganovića pobedili su Rumuniju sa 23:19 (9:9).

Prevagu na tasu Crne Gore, doneli su Nebojša Simić sa 11 odbrana, Branko Vujović i Marko Lasica sa po pet, Mirko Radović, Vasko Ševaljević i Miloš Božović sa po tri gola. Kod Rumunije, Popesku je imao 17 odbrana, Havijer Gaminde je postigao četiri, Gabrijel Bujor tri, a Emil Racotea i Aleksandru Asoltenei po dva gola.

Ono što sigurno može da raduje ljubitelje rukometa u regionu je činjenica da će na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta učestvovati Srbija, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovine, Crna Gora.

Hrvatska je obezbedila plasman na šampionat Evrope, plasmanom na prethodnom Evropsko prvenstvu, Severna Makedonija i Srbija su bile sigurne pre poslednjeg kola, a Crna Gora, Slovenija i BiH, su u poslednjem kolu ostvarile cilj.

Crna Gora, koja je imala ogromnih problema sa povredama i koronavirusom, koja je meč odluke, protiv Rumunije, odigrala bez Miloša Vujovića, Stevana Vujovića, Stefana Čavora, Radojice Čepića i Arsenija Dragaševića, stigla je do pobede.

Tokom prvog poluvremena vodio se pravi rovovski rat. Rumuni su bili u egalu. Igrali su prilično strpljivo u napadu, a na golu je briljirao Katalin Popesku koji je imao devet odbrana, a sve su bili čiste zicer situacije.

Popesku je uspeo da zaustavi i jedan sedmerac. Uprkos navedenom, Crna Gora je u završnici vodila sa 9:7, a Rumunija mini serijom stigla do izjednačenja. Marko Lasica je postigao četiri, Branko Vujović i Miloš Božović po dva gola. Kod Rumunije, Popesku je imao devet odbrana, Havijer Gaminde je postigao tri, Gabrijel Bujor i Aleksandru Asoltanei po dva gola.

U nastavku meča, Crna Gora je zaigrala daleko agresivnije u odbrani, zatvorila je sve prilaze ka svom golu, pa je posle šest minuta igre, na semaforu pisalo 13:9 za popularne „lavove“.

Rumunija je iskoristila situaciju sa dva igrača više na parketu da pripreti, nisu se predavali do kraja meča, ali su izabranici Zorana Roganovića, borbom do poslednjih atoma snage u odbrani, odbijali nalete, čuvali kapital.

Na desetak minuta pre kraja, Crna Gora je vodila sa 17:13 i delovalo je da popularni „lavovi“ sigurnim koracima idu ka smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Tako je i bilo.

Meč koji je nosio prefiks biti ili ne biti imala je Bosna i Hercegovina, koja je u gostima poražena od Austrije sa 27:23 (15:11). U tom trenutku mnogo rezultata je trebalo da se poklopi da bi BiH stigla do šampionata Evrope, kao jedna od četiri trećeplasirane selekcije.

Ali, poklopili su se. Crna Gora je pobedila Rumuniju, Portugalija je bila bolja od Litvanije, Severna Makedonija od Švajcarske, Francuska i Nemačka su pobedile Grčku i Estoniju, pa će Bosna i Hercegovine biti učesnik smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

Slovenija nije dozvolila iznenađenje u duelu sa Turskom, slavila je sa 39:24 (19:11), pa je potvrdila mesto na šampionatu Evrope. Najefikasniji u sastavu Slovenije, bili su Gasper Marguc i Borut Mahovšček sa po šet i Vid Poteko sa pet golova.

Pored domaćina Mađarske i Slovačke, finalista prošlog šampionata Evrope, Hrvatske i Španije, plasman na Evropsko prvenstvo su izborile selekcije Srbije, Francuske, Nemačke, Austrije, Rusije, Češke, Portugalije, Islanda, Slovenije, Holandije, Norveške, Belorusije, Danske, Severne Makedonije, Švedske, Crna Gore, odnosno kao trećeplasirane selekcije, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Poljska i Švajcarska.

Print screen

 

Komentari

Vaš komentar