Dejna Vajt o smrti borca: Toga nema u UFC

Dana White
Logan Riely/Getty Images

Svet borilačkog sporta potresla je vest da je život izgubio Amerikanac Džastin Tornton, borac promocije BKFC (Bare Knuckle Fighting Championship). Tu tragediju komentarisao je prvi čovek MMA organizacije UFC Dejna Vajt. On je istakao da kompanija preduzima stroge mere kako se nešto slično ne bi dogodilo u UFC.

Tortnton je učestvovao u borbi pod okriljem BKFC – promocije koja gledaocima nudi boks-mečeve bez rukavica. Posle nokauta koji je pretrpeo, Tornton je odvezen u bolnicu, gde je nekoliko nedelja posle meča preminuo u 39. godini života.

Povezano:

Pre svega, da li je iko šokiran? To je borba bez rukavica. Ja to ne volim. Razumem one koji su zabrinuti bezbednošću boraca na našim priredbama, ali mi ih organizujemo 25 godina. Imali smo preko sedam hiljada UFC borbi i nismo imali ozbiljne povrede. Imali smo polomljene kosti, neke veoma gadne prelome. Kada nekome pukne potkolenica, ljudi polude. I posekotine – to takođe imamo, ali nama je bezbednost boraca prioritet. Obavljamo veoma temeljne lekarske preglede pre i posle svake borbe. Pratimo zdravlje naših zaposlenih nedeljama posle borbe“, izjavio je Dejna Vajt komentarišući tragediju koja se dogodila posle meča BKFC.

Svake godine potrošimo 20 miliona dolara na lekarske preglede boraca. 20 miliona! Rezultat toga je da smo tokom 20 godina tih pregleda otkrili zdravstvene probleme kod desetorice boraca koji su bili opasni po život. Da ih UFC nije pregledao, da su bili u nekoj drugoj promociji, verovatno nikada ne bi saznali i možda bi izgubili živote. O UFC ne treba da se razgovara u istom kontekstu sa boksom bez rukavica“, rekao je prvi čovek UFC.

Komentari

Vaš komentar