Dvostrukom olimpijskom šampionu skinuta doživotna suspenzija

Stiven Lopes
REUTERS/Issei Kato

Nekadašnji olimpijski šampion reprezentativac SAD u tekvondou Stiven Lopes uspeo je da se izbori da mu bude skinuta doživotna suspenzija iz sporta zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Čovek koji je osvajao zlatne olimpijske medalje na Igrama 2000. i 2004. zajedno sa bratom Žanom suspendovan je 2018. od strane Centra za borilačke sportove SAD na doživotnu kaznu zbog optužbi za navodno seksualno uznemiravanje. Ipak, dvojica braće uspeli su da dobiju u žalbenom postupku pred Sudom za sportsku arbitražu i ukinuta im je suspenzija, iako su se prethodno žalili Svetskoj tekvondo federaciji, ali ona nije uvažila žalbu.

U obrazloženju Suda za sportsku arbitražu njih dvojica suspendovani su na osnovu kršenja etičkog kodeksa iz 2011. Međutim, kako dela za koja se optužuju datiraju od pre 2011. nema osnova da se suspenduju na osnovu ovog akta.

– U primeni osnovnog pravnog principa da neko ne može biti kažnjen za činjenje nečega što nije zabranjeno zakonom, i u odsustvu bilo kakvih relevantnih primenljivih disciplinskih ili etičkih pravila koje je primenio ili objavila Svetska tekvondo federacija u vreme navodnih kršenja, komisija za žalbe Suda za sportsku arbitražu nije bila u poziciji da sankcioniše žalioce, čak i ako bi veće pretpostavilo da su počinili prekršaj – glasi u obrazloženju odluke.

Oba brata su negirali da su počinila dela koja im se stavljaju na teret.

Komentari

Vaš komentar