Džošua bez odgovora: Ukrajinac Usik i dalje prvak sveta!

SK Fight 21. avg 20221:14 > 2:088 komentara
Aleksandar Usik
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Ukrajinski bokser Aleksandar Usik odbranio je titule prvaka sveta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF i WBO. On je u subotu u Džedi posle 12 rundi podeljenom odlukom sudija u revanšu porazio Britanca Entonija Džošuu.

Slično kao u prvom meču, u kojem je 35-godišnji Usik u Londonu pobedio takođe sudijskom odlukom, presudile su nadmoćne bokserske veštine ukrajinskog takmičara. Jedan sudija je bodovao 115-113 za Usika, jedan 116-112 za Ukrajinca, a jedan, pomalo iznenađujuće, 115-113 za Džošuu.

Povezano:

Posle ove pobede Usik, olimpijski šampion iz Londona 2012. godine, ima skor od 20 pobeda (13 KO) u profesionalnom ringu. Džošua je poražen treći put u poslednjih pet mečeva, a sada ima skor od 24 pobede (22 KO) i 3 poraza. Džošua nije uspeo da se domogne prestižnog kluba boksera koji su triput postajali svetski šampioni teške kategorije – zasad je to pošlo za rukom samo Muhamedu Aliju, Majklu Mureru, Vitaliju Kličku, Lenoksu Luisu i Ivanderu Holifildu.

Usik je posle pobede izjavio da želi da sledeći meč ima sa Britancem Tajsonom Fjurijem, aktuelnim WBC šampionom. Pobednik tog eventualnog duela bio bi prvi neprikosnoveni prvak sveta u teškoj kategoriji u 21. veku, prvi još od Lenoksa Luisa. Usik je potom rekao, da ako mu protivnik ne bude Fjuri, neće želeti uopšte da se bori.

Sjajni Usik je prethodnog septembra postao prvi bokser koji je bio neprikosnoveni prvak sveta u kruzer kategoriji, pa potom svetski šampion i u teškoj kategoriji još od Ivandera Holifilda početkom devedesetih godina. Usik je sada potvrdio dominaciju u duelima sa Džošuom.

Nije borba ponudila mnogo uzbuđenja na startu – u prvoj rundi skoro da nismo videli udarce, a potom je Džošua demonstrirao da je aktivniji nego u prvom meču. Usikova aktivnost je bila veća u četvrtoj i petoj rundi, mada je bilo teško bodovati jer nijedan bokser nije ostvario jasnu prednost.

Ukrajinac je „ispaljivao“ više udaraca, mnogo je fintirao, dobro je pomerao glavu u defanzivini, ali Džošua je i dalje ostao oprezan i nije se upustio u nekontrolisane razmene.

Deveta runda je prva u kojoj je jedan od boksera doveo protivnika u opasnost od prekida – Džošua je imao nekoliko dobrih kombinacija, pogodio rivala, naročito u telo i idući napred zadao je neke ubojite udarce. Britanac mnogo više uspeha ima kada napada telo rivala.

U desetoj rundi konačno vidimo duge i ubojite kombinacije – šampion Usik je pogodio rivala brojnim brzim udarcima u dugim kombinacijama, iako je u jednom trenutku Džošua zadao dobar udarac iz kontre. Nije bio Usik blizu prekida, ali je u određenim trenucima uzdrmao izazivača.

Usik je bolji i u 11. rundi, mnogo je brži u poznoj fazi borbe i daleko češće pogađa. Tokom čitavog meča Usik je defanzivno znatno odgovorniji i neutralisao je brojne udarce i u glavu i u telo koje je zadao Džošua. U sličnom maniru Usik završava i 12. rundu u kojoj je zadržao visok tempo, neumoran rad nogu i visok volumen udaraca.

Entoni Džošua
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Sport klub je bodovao borbu na sledeći način:

1. runda: 10-9 Usik;

2. runda: 10-9 Džošua;

3. runda: 10-9 Džošua;

4. runda: 10-9 Usik;

5. runda: ; 10-9 Usik;

6. runda: ; 10-9 Džošua;

7. runda: ; 10-9 Usik;

8. runda: ; 10-9 Usik;

9. runda: ; 10-9 Džošua;

10. runda: 10-9 Usik;

11. runda: ; 10-9 Usik;

12. runda: 10-9 Usik;

U uvodnim borbama najviše pažnje privukao je okršaj u teškoj kategoriji u kojem je Filip Hrgović iz Hrvatske posle 12 uzbudljivih rundi odlukom sudija savladao Kineza Žileija Žanga.

U borbi poluteškaša (do 79 kg) Britanac Kalum Smit je tehničkim nokautom u četvrtoj rundi pobedio Francuza Matjua Boderlika.

U duelu u kruzer kategoriji (do 90 kg) Badu Džek, Šveđanin rođen u Gambiji, posle deset rundi savladao je Ričarda Riveru kontroverznom i podeljenom sudijskom odlukom.

Komentari

Vaš komentar