„Fjuri i Džošua? Najveći meč teškaša od Alija i Frejžera!“

SK Fight 12. feb 202120:463 komentara
Podeli:
Tyson Fury
REUTERS/Steve Marcus

Ljubitelji boksa sa nestrpljenjem očekuju okršaj dvojice najboljih teškaša današnjice – Britanaca Tajsona Fjurija i Entonija Džošue, koji bi trebalo da se održi 2021. godine. Jedan od ljudi koji rade na promociji duela je i prvi čovek agencije „Mečrum boksing“, koja zastupa „Kralja Cigana“, i koji je uporedio ovaj duel sa legendarnim okršajem Muhameda Alija i Džoa Frejžera iz 1971. godine.

Najbliži boks-meč ovom u istoriji teške kategorije je okršaj između Alija i Frejžera iz marta 1971. godine. Tada je ceo svet zastao. Zašto? Ali nije dugo mogao da se bori zbog toga što nije želeo da ratuje u Vijetnamu, tri i po godine nije boksovao i u tom trenutku je bio neporažen. Svi su tada želeli da vide duel, ali tehnologija je tada bila drugačija, pa nije mogla dobro da se izmeri gledanost. Ipak, to je bila najveća borba tog doba, a mislim da bi duel Fjurija i Džošue mogao da se uporedi sa njom“, izjavio je 89-godišnji Bob Arum, koji se dobro seća sedamdesetih, u kojima je takođe radio na promocijama boks-mečeva.

Te 1971. godine Frejžer je u Njujorku bio bolji od „Najvećeg“ jednoglasnom odlukom sudija, ali je na kraju Ali dobio trilogiju jer je poraz osvetio pobedama nad „Smoukin Džoom“ 1974. u Njujorku i 1975. u Manili.

„Prilično sam siguran da će se duel organizovati bez problema. Znate, uvek može da se desi da grom udari jednog od boksera, ali osim nekih potpuno nepredviđenih okolnosti, ne znam šta bi moglo da spreči odigravanje ovog meča“, rekao je poznati promoter.

Fjuri je vlasnik pojasa svetskog šampiona u verziji WBC, a Džošua je osvojio titule pod regulatornim telima WBA, IBF i WBO. Pobednik njihovog duela postaće prvi neprikosnoveni šampion teške kategorije od Lenoksa Luisa, koji je to ostvario još 1999. godine i nosio to zvanje do aprila 2000. godine. Ipak, termin održavanja ovog spektakularnog okršaja dvojice Britanaca još nije određen.

Najbliže statusu neprikosnovenog prvaka u 21. veku stigao je Vladimir Kličko tokom svoje impresivne serije odbrana svetskih titula, ali ni u jednom trenutku nije objedinio sva četiri najvažnija svetska pojasa jer je WBC šampion u najvećem delu njegove dominacije bio njegov rođeni brat Vitalij, danas gradonačelnik Kijeva.

Komentari

Vaš komentar