Milica i Tijana, godinu dana posle Tokija

SK Fight 27. jul 202222:23
Podeli:
TKD Galeb

Dve velike šampionke slavile su prošlog leta, baš u ovo vreme. Pre tačno godinu dana stiglo je olimpijsko zlato Milice Mandić, tri dana pre toga Tijana Bogdanović osvojila je svoju drugu olimpijsku medalju.

Tijana je i dalje u punom treningu, Milica nešto drugačije vidi prethodnih 365 dana.

„Ja imam utisak da mi je jako brzo prošlo, kao da su juče bile te Olimpijske igre, a opet, kada pogledam, toliko stvari se dogodilo posle Igara, nastavili smo da treniramo, pa imali pauzu, onda su usledili bitni turniri, Gran Pri, Evropsko prvenstvo… Još jedna pauza, pa se polako vraćamo u formu i nema stajanja do sledeće sezone,“ kaže Tijana Bogdanović.

„Danas je tačno 27. jul i rado se setim tih momenata i sa Galetom i sa celim timom, ali sam godinu podelila na neke nove faze mog života. Drago mi je što sam tako završila karijeru, ostvarila se i ispunila sve svoje snove. Sada je došlo na red da neki novi momenti dođu, da se ostvarim na još nekom planu, ali je ovo moja prva ljubav. Trajalo je, iskreno, jer dok si u profesionalnom sportu nemaš vremena da se osvrćeš na neke stvari koje si uradio, kao da si u nekom vozu, gledaš kako stvari prolaze i nemaš vremena da se osvrćeš na ono što si radio pre mesec, dva ili tri. Sada mogu da uradim retrospektivu cele karijere, da se setim i dana kada sam bila juniorka, i Londona, Rija… Uspona i padova, da vidim šta sam uradila.

U sportu stalno imaš novi cilj, prethodni uspesi se brzo zaborave, što je i normalno jer te sutradan čeka novo prvenstvo. Više to nije moja realnost, srećna sam jer se završilo kako se završilo, a tužna sam jer više nisam deo te priče i zato sam gledala u Tokiju da svaki momenat i sa Tijanom, i sa Galetom, i sa Marijom psihologom, zapamtim svaki momenat.

Mislim da je korisno iskustvo i volim da se prisećam takvih stvari. Pre godinu dana je ta olimpijska medalja probudila u meni lepa osećanja. Dosta sam naučila iz toga, bilo je teško kvalifikovati se, posle i taj produžetak od godinu dana… dosta sam naučila na tom putu i to mi pomogne kada sada treniram. Lakše je kada imaš iskustva“, priča Milica Mandić, koja će sada posmatrati svoje prijatelje i bodriti ih.

TKD Galeb

Njih čekaju dve naporne godine.

„Osetim olakšanje, ipak, oni imaju godinu manje, sada je puno takmičenja, ove godine svetsko prvestsvo, pa sledeće ponovo. Vrlo brzo se sve menja, bio si u prvih pet i sada nisi. Mislim da sam sve iz sebe izvukla u ovih dvadeset godina sporta, konstantno izvlačila maksimum, da ne smeš da izgubiš, da moraš do medalje, sada uživam, malo treniram, penzionerski…“

Za Tijanu nema opuštanja.

„Malo je stresno kada pomislim na to, samo još dve godine do sledećih Igara. Nama proces kvalifikacija traje dugo, sada je manje vremena, biće teško, ali ću se boriti. Tu sam, treniram, radim, volela bih da se kvalifikujem.“

Tijana kaže i da vidi i dobru i lošu stranu završetka takmičarske karijere, iako su u TKD Galeb i jedna i druga na treningu.

„Verujem da Mici nedostaju i treninzi i cela ekipa i atmosfera, ali verujem i da uživa u svom životu, ja sam odlučila da ostanem, da ostanem i da pokušam da se kvalifikujem za sledeće Olimpijske igre.“

A Milica trenira, uz nešto manje obaveza i, kaže u šali, mogućnošću da oteža trening dragim ljudima.

„Mogu uvek da sufliram treneru da bude teži trening… Šalim se, možda nisam deo ekipe u sali, ali sam tu da ih nekada povučem, potapšem po ramenu, zato sam i bila sa njima na Evropskom prvesntvu, sa njima sam provela deset godina i to ne može tek tako da nestane…“

TKD Galeb ima četiri Olimpijske medalje, Miličino zlato iz Londona 2012. godine, Tijanino srebro iz Rija 2016, a iz Tokija su stigli još jedno zlato i bronza.

Do Olimpijskih igara u Parizu ostalo je manje od dve godine, počinju 26. jula 2024.

Komentari

Vaš komentar