Namešteni mečevi na Olimpijskim igrama u Riju!

SK Fight 1. okt. 20219:293 komentara
Podeli:
Majkl Konlan
Photo by Christian Petersen/Getty Images

Brojne bokserske borbe na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine sada su pod sumnjom da su nameštene, nakon što je nezavisnom istragom utvrđeno da su sudije bile u dosluhu kako bi nameštale borbe.

Međunarodna bokserca asocijacija (AIBA) angažovala je Ričarda Meklarena da izvrši istragu u vezi sa Igrama u Riju, a on je saopštio da je utvrđeno da su pojedini zvaničnici AIBA birali one sudije koji će im pomoći da manipulišu borbama.

„Ključni ljudi su odlučili da se pravila ne odnose na njih“, rekao je Meklaren i dodao da među sudijama vlada „kultura straha, zastrašivanja i poslušnosti“.

Istragom nije zaključeno koliko je tačno mečeva bilo pod uticajem korupcije, ali prvobitna procena glasi – blizu 11, možda manje.

„U to računamo one za koje sigurno znamo i one za koje postoji sumnja“.

Prema rečima Mekalrena, sudijama je na jutro borbe govoreno ko treba da pobedi, ali nije utvrđeno ko je bio na čelu prevare.

Bilo je glasina o nameštanju – bokser Majkl Konlan čuo je glasine da organizatori nameštaju borbu u korist njegovog protivnika Vladimira Nikitina. Iako je Konlan bio impresivan i delovalo je da je pobedio, sudije su pobedu dodelili Nikitinu, na šta im je Irac pokazao srednji prst i nazvao ih varalicama.

Meklaren nije potvrdio da li je ta borba u pitanju, ali je otkrio da je bilo razgovora o mitu od 250.000 dolara za pobedu mongolskog borca nad francuskim u polufinalu – mito nije prošao, a Mongolac je izgubio uz „veoma neobično bodovanje“. Navodi se i da je „bilo problema“ u borbi u kojoj je Toni Joka savladao Džoa Džojsa.

Ima naznaka i da je korupcije bilo na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, a videćemo hoće li biti i konkretnijih imena i dokaza.

Komentari

Vaš komentar