Pre tačno sedam godina „Kralj“ je krunisan

Tajson Fjuri
Image ID: 0023055413 via Guliver

Britanski bokser Tajson Fjuri je 28. novembra 2015. godine u Dizeldorfu priredio jedno od većih iznenađenja u istoriji teške kategorije profesionalnog boksa. „Kralj Cigana“ je u dominantnoj predstavi šokirao bokserski svet i prekinuo dugu vladavinu Ukrajinca Vladimira Klička.

Slavio je tada 206 centimetara visoki bokser iz Mančestera jednoglasnom odlukom sudija posle 12 rundi i oduzeo mlađem bratu Kličku titule svetskog šampiona u verzijama WBA, IBF i WBO, kao i manje titule IBO i pojas časopisa „Ring“. Dvojica arbitara bodovali su 115-112 za Fjurija, a treći 116-111.

Povezano:

Fjuri je prekinuo Kličkov 11 godina dug niz bez poraza, tokom kojeg je zabeležio 22 pobede i apsolutno dominirao divizijom „počistivši“ praktično sve relevantne rivale dotad.

Britanac je na najvećoj pozornici predstavio svoj nesvakidašnji stil, naročito za borca takvih fizičkih predispozicija. Ova borba je izbacila Fjurija na najviši nivo i nagovestila kakve će visine dostići u već sada legendarnim borbama sa Vajlderom.

Za Fjurijevu karijeru značajno je i ono što se dešavalo posle borbe sa Kličkom. Samo deset dana posle pobede Fjuriju je oduzeta IBF titula jer nije želeo da se bori sa obaveznim izazivačem Vjačeslavom Glazkovom. Potom je zbog neaktivnosti ostao i bez drugih pojseva.

U međuvremenu je Fjuri bio suspendovan zbog korišćenja nedozvoljene supstance nandrolona (steroid) tokom meča sa Kristijanom Hamerom, koji je održan devet meseci pre borbe sa Kličkom.

Fjuri je bio u velikoj mentalnoj krizi, prema svojim rečima bio je na ivici samoubistva, zloupotrebljavao je narkotike i alkohol u velikoj meri, a ugojio se do neprepoznatljivosti.

Narednu borbu imao je skoro tri godine kasnije, kada je uspeo da prevaziđe probleme. Imao je dve „pripremne“ borbe, a potom i spektakularni remi sa tadašnjim WBC prvakom Diontejom Vajlderom. „Bronzanom bombarderu“ je potom oduzeo pojas u revanšu nokautiravši ga 2020. godine, a dvaput je branio WBC pojas – u trećoj borbi sa Vajlderom i meču sa Dilijanom Vajtom. U oba meča je do pobede došao nokautima.

U subotu će Fjuri imati svoju treću odbranu WBC naslova, a protivnik će mu na „Stadionu Totenhema“ u Londonu biti Derek Čisora. Direktan prenos ove borbe očekuje vas u subotu uveče samo na Sport klubu 1.

Tajson Fjuri, Derek Čisora
foto: Sport klub

Poraz od Fjurija je Kličku praktično završio karijeru jer je posle tog meča samo još jednom bio u profesionalnom ringu. Godinu i po kasnije Kličko je imao sjajan meč sa Entonijem Džošuom, u kojem su obojica boksera bili u nokdaunu u određenim trenucima. Mlađi bokser je slavio tehničkim nokautom u 11. rundi, mada su taj prekid mnogi okarakterisali kao preuranjen i kao grešku sudija.

Kličko se povukao kao najveći teškaš svog doba sa impresivnim skorom od 64 pobede (53 KO) i 5 poraza u profesionalnom boksu.

Iako se često govorilo o revanšu Klička i Fjurija, on nikad nije organizovan, uprkos činjenici da su kontakti njihovi timova postojali.

Tajson Fjuri, Šugarhil Stjuard
Julian Finney/Getty Images
Komentari

Vaš komentar