Putin više nije počasni predsednik Svetske džudo federacije

SK Fight 27. feb 202210:36 > 11:1511 komentara
Podeli:
Vladimir Putin
xMikhaelxKlimentyevx via Guliver

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin neće više biti počasni predsednik Međunarodne džudo federacije jer ga je to regulatorno telo suspendovalo, prenose svetski mediji. Razlog za donošenje ove odluke je invazija Rusije na Ukrajinu koja je počela nekoliko dana ranije.

Putin (69) je veliki ljubitelj ovog borilačkog sporta i od svoje 11. godine je trenirao džudo, a kada je imao 14 prebacio se na sambo. Tokom godina se oprobao i u karateu.

Džudo:

Kao mladi džudista bio je veoma uspešan i osvajao je takmičenja u rodnom Sankt Peterburgu (tada Lenjingradu). Putin je 2012. dobio crni pojas, osmi dan, u džudou i postao prvi Rus koji je došao do ovog prestižnog statusa.

Putin je takođe bio jedan od koautora dve knjige o ovom sportu – „Džudo sa Vladimirom Putinom“ i „Džudo: Istorija, teorija, praksa“ iz 2004. godine.

Američki novinar Bendžamin Vits, koji je vlasnik crnog pojasa u tekvondou, svojevremeno je osporavao Putinove džudo-veštine i nazivao ga „džudo-prevarantom“, ali je predsednik Rusije uvek bio uključen u dešavanja Međunarodne džudo federacije.

 

Komentari

Vaš komentar