Mongolski jokozuna do rekordne sumo pobede

SK fight vesti 21. jul 201716:11 > 16:31
Podeli:
Keith Tsuji / Stringer

Mongolski sumo rvač Hakuho ostvario je 1.048 pobedu u karijeri čime je oborio rekord u trijumfima u ovoj drevnoj japanskoj disciplini.

Jokozuna (veliki šampion) Hakuho u petak je u Nagoji savladao Takajasua, čime je izbio na prvo mesto po broju pobeda u istoriji sumo rvanja, borilačke veštine, koja u Japanu datira od 15. veka.

32-godišnji Mongolac je tako srušio prethodni rekord jokozune Kaioa iz 2011. godine. Hakuho, koji je u Japan stigao kao anonimni 15-godišnjak, drži takođe i rekord po broju pobeda na turnirima, na kojima je debitovao pre 16 godina.    

Japanskom disciplinom trenutno dominiraju rvači iz Mongolije, a trojica od četvorice najboljih su upravo iz ove azijske zemlje. Hakuho je posle velike pobede najavio i da će podneti zahtev za dobijanje japanskog državljanstva, a sve u cilju kako bi se domogao titule „ojakate“, koju dobijaju penzionisani šampioni uz uslov da su iz Japana. 

Kako u Japanu nije dozvoljeno dvojno državljanstvo, očekuje se da se Hakuho odrekne mongolskog pasoša, što bi moglo da izazove velike kontroverze. Naime, Hakuhov otac Žigžidin Menhbat je nacionalni heroj u Mongoliji i prvi osvajač medalje na Olimpijskim igrama za ovu zemlju. On je 1968. godine na OI u Meksiko Sitiju došao do srebrne medalje u rvanju.