Janović: Raskinuti ugovori sa džudo i karate Savezom!

Podeli:
Privatna arhiva DŽK Akademik

U trenutku kada su završene Olimpijske igre u Brazilu, Ministarstvo sporta na čelu sa Nikolom Janovićem i Crnogorski olimpijski Komitet na čelu sa Dušanom Simonovićem, su najavili da su pripreme za naredne Olimpijske igre u Japanu počele.

Cilj je, kako je najavljeno, da Crna Gora u kvantitativnom i kvalitativnom smislu bude daleko uspešnija nego u Riju. Sa reči se prešlo na dela. Ministarstvo je u dogovoru sa COK izvršilo raspodelu finansijskih sredstava Savezima i jasno je naglašeno da su sredstva namenjena za momke i devojke koji su olimpijski kandidati,
odnosno poseduju potencijal i kvalitet da se nađu u Tokiju.

Svako narušavanje ugovora će biti sankcionisano, nepoštovanje dogovora će dovesti da raskida ugovora, a kontrole će se vršiti na mesečnom i kvartalanom nivou.

Već posle prvog kvartala bez pomoći Ministarstva sporta ostali su džudo i karate Savez Crne Gore. Svi ostali sportski subjekti su ispunili zahteve iz ugovora i saradnja se nastavlja. Iz Ministarstva je naglašeno da su posebno ponosni na urađeno od strane Crnogorskog olimpijskog komiteta, fudbalskog, vaterpolo, atletskog, šahovskog, košarkaškog i bokserskog Saveza.

Na pitanje zašto su raskinuti ugovor sa džudo i karate Savezom, Nikola Janović, svojevremeno jedan od najboljih vaterpolista planete, je naglasio:

„Uprkos naporima koji su uloženi sa naše strane, pomenuti Savezi nisu dostavili niti kompletirali finansijske izveštaje, iako su dobili i dodatni rok za to. Imajući to u vidu, Ministarstvo sporta saopštava da ne može nastaviti dalje sufinansiranje njihovih programa, što znači da ćemo sa ta dva saveza raskinuti ugovor“.

Ovaj podatak je zabrinuo sve ljubitelje karatea i džudo u Crnoj Gori, naorčito zbog toga što džudisti i karatisti beleže blago rečeno sjajne rezultate. Pored toga Crna Gora će biti domaćin ovogodišnjeg Evropskog džudo prvenstva za mlađe seniore.

„Ceneći značaj tog događaja, ne samo za džudo sport, već i za celokupni sistem sporta i državu Crnu Goru, Ministarstvo sporta opredeliće određena finansijska sredstva za organizaciju tog prvenstva, tako što će sa Džudo savezom potpisati poseban ugovor, kojim će biti precizirane obaveze u kontekstu organizacije pomenutog takmičenja. Ministarstvo se na taj korak odlučilo, želeći pre svega da  promoviše crnogorski sport, ali i da odgovorno pristupimo obavezama koje smo kao država preuzeli dobijanjem organizacije tog značajnog sportskog događaja“, naglasio je Janović.

Iz Ministarstva su kazali da da je rok za dostavljanje narednog finansijskoj izveštaja 15. oktobar i apelovali na saveze i klubove da na vreme pristupe ispunjavanju ugovorom preuzetih obaveza, kako bi se izbegle ovakve, neželjene situacije.