Džudo SK: Tri bronze devojaka i Strahinjino srebro

SK fight vesti 23. sep 201720:03 > 20:15
Podeli:
Džudo savez Srbije

U hali Aleksandar Nikolić počeo Svetski kup - European Judo Open. Srbiji četri odličja.

Prvog od dva dana beogradskog Svetskog kupa – European Judo Opena, koji se održava u hali Aleksandar Nikolić viđen je zaista kvalitetan džudo sa pregršt sjajnih takmičara i borbi. Okršajima na tri tatamija uživao je nemali broj gledalaca i ljubitelja ove olimpijske borilačke veštine, naročito u popodnevnim časovima kada su krenule bitke za odličja.

Prestižno takmičenje, koje se održava u okviru Svetskog kupa okupio je preko 300 takmičara iz preko 30 zemalja sa tri kontinenta (Evropa,Azija i Afrika), spremnih da pokažu šta znaju i umeju u zemlji svetskog šampiona. A taj svetski prvak je, naravno Nemanja Majdov, koji je kao njegov saborac iz reprezentacije i aktuelni evropski šampion u istoj kategoriji (do 90 kg), Aleksandar Kukolj uživao u borbama sa tribina pošto su trenutno obojica van takmičarskog ciklusa.

Prvog takmičarskog dana na prestižnom European judo openu u Beogradu, na nove tatamije u hali Aleksandar Nikolić, koje je Džudo savezu Srbije pred ovo takmičenje u vrednosti od čak 35.000 evra poklonila Vlada Japana preko ambasade u Beogradu, izašle su takmičarke u četiri (do, 48, 52, 57 i 63 kg) i takmičari u tri kategorije (do 60, 66 i 73 kg). Gust program na tri borilišta zadovoljio je kriterijume i ukus i najvećih poznavaoca džudoa, posebno kada su popodne krenule borbe za odličja i u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Džudo savez Srbije

Što se tiče domaćih džudoka, prvog dana su osvojene četiri medalje. Milica Nikolić se izborila za bronzano odličje u kategoriji do 52 kg iako je njena „prava kategorije“, do 48 kg, a dve rođene setre, Anja i Jovana Obradović su praktično u isto vreme, ali na dva različita tatamija, uspele da se dokopaju trećeg mesta u kategoriji do 63 kg, što je svakako kuriozitet. Kod muškaraca, Strahinja Bunčić je u kategoriji do 66 kg morao da se zadovolji srebrom pošto nije uspeo da sačuva prednost.

„Zadovoljna sam bronzom pošto nisam nastupala u mojoj kategoriji, a to je do 48 kg. Mislim da sam u polufinalu izgubila dobijeni meč, tako da ostaje žal za borbom za zlato, ali je i treće mesto odlično“, izjavila je Nikolićeva.

Strahinja Bunčić je bukvalno u poslednjim sekundama finala ostao bez zlata. Kumovala je povreda, ali i trenutak nepažnje:

„Razočaran sam zbog poraza u finalu, iako sam vodio ceo meč. Ali prošle godine na Evropskom kupu sam bio drugi, ali pošto je ovo sad svetski, to je stepenica više.“

Program drugog, ujedno i završnog dana u hali Aleksandar Nikolić počinje od 10 časova, a finalne borbe su zakazane od 16 časova.

Maljković: Siguran sam da će Beograd još jednom dokazati da je najbolji organizator velikih takmičenja u Evropi

„Pozdrav svima koji vole ovaj predivni sport. Siguran sam da će takmičenje bilo interesantno iz mnogih razloga. Srbija ima veliku tradiciju u džudou, a i sama činjenica da učestvuje 300 boraca iz 30 zemalja govori dovoljno o bogatstvu i rasporostranjenosti ovog sporta. Ova grad, ova sala koja nosi ime mog ućitelja profesora Aleksandra Nikolića savršena je za ovako veliko takmičenje. Siguran sa da će Beograd još jednom dokazati da je najbolji organizator velikih takmičenja na našem kontinantu. I da ponovim reči mog prijatelja, Huana Antonija Samarana – svima dobro zdravlje, bez povreda i da sve bude u najboljem redu“, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Todorov: Poslednjih 10 godina po rezultatima prevazilaze sve što je urađeno u prvih pola veka džudoa u našoj zemlji!

Dugogodišnji predsednik Džudo saveza Srbije,Ivan Todorov, vidno ponosan na rezultate koje srpske džudoke postavljaju polsednjih godina, istakao je da je za to najzaslužniji fantstičan  rad i dobra organizacija:

„Čast mi je i zadovoljstvo da vas sve podravim ,ali i da vas podsetim šta smo sve uradili od kako je Srbija samostalna. Ovo takmićenje smo još tada planirali da pretvorimo u stanicu Svetskog kupa i u tome smo uspeli. Ovo se takmičenje boduje za svetsku rang listu, što je veoma važno, posebno za naše džudoke. Ujedno, podsetimo se sa ponosom da poslednjih 10 godina po rezultatima prevayilaye sve što je urađeno u prvih pola veka džudoa u našoj zemlji. Fanatičan rad i odlični treneri, uz pomoć DŽSS pomogli su da se stvori nova generacija vrhunskoih takmičara. Česttitao bih yato našem Aleksandru Kukolju zlato na EP, Nemanji Najdovu svetsku titulu i naravno Milici Nikolić peta mesto na SP i na svetskoj listi, kao i Jovani Rogić. Mislim da je organizacija koju smo napravili daje nadu da džudo ima budućnost u nas. Prošle godine smo imali 13 međunarodnih medalja i dva tima u finalu Lige šampiona. Nadam se da ćemo nastaviti da vas donosimo radost“

Todorov je podelio i nagrade i zahvalnice najuspešnijim srpskim takmičarima, klubovima i trenerima u 2017. godini.

Džudo savez Srbije

Vujko: Neka najbolji pobedi!

Predsednik džudo kluba Crvena zvezda, koja je zajedno sa savezom organizovala ovo veliko takmičenje, Stojan Vujko, bio je kratak, ali jasan na svečanom otvaranju turnira:

„Svima žeilm da uživaju u ovom takmičenju, da se bore pošteno i da se vrate zadovoljni sa našeg takmičenja i neka najbolji pobedi“

Kolosi na tatamiju:

Drugog dana takmičenja na prestižnom European Judo Openu u bivšoj hali Pionir bore se takmičarke u tri (do 70, 78 i preko 78 kg), a takmičari u četiri kategorije (do 81, 90, 100 i preko 100 kg). A to znači mnogo uzbuđenja jer ćemo imati prilike da uživamo u borbama najjačih džudista na ovom turniru. Ulaz je slobodan.