SP u džudou: Cerićevoj bronza, Ćulum dobar

SK fight vesti 26. sep 201817:08 > 17:09
Podeli:
Getty Images

Poslednjeg dana SP u džudou u pojedinačnoj konkurenciji borbe su se vodile u kategoriji +78 kg za devojke i +100 kg za muškarce.

Po mišljenju mnogih, na jednom od najboljih prvenstava ikada, poslednji dan je doneo mnoge kontroverzne sudijske odluke koje su uticale na takmičenje i pokvarile opšti utisak.

Glavni favorit u ženskoj konkurenciji, prva džudistkinja sveta Sara Asahina lako je došla do titule svetskog prvaka i tako je ujedinila sa naslovom šampiona u otvorenoj kategoriji.

Kontinuitet u osvajanju medalja nastavila je i najbolja džudistkinja regiona u ovoj kategoriji, reprezentativka BIH Larisa Cerić, koja je došla do bronzane medalje. Druga bronza pripala je Kajri Sajit iz Turske, dok je srebro osvojila dvostruka svetska šampionka Kubanki Idalis Ortiz.

U muškoj konkurenciji prvi džudista sveta Gruzijac Guram Tusišvili uzeo je zlato prikazavši najbolji džudo poslednjeg dana SP. Srebro je osvojio Azerbejdžanac Kokauri Ušangi, dok su se bronzama okitili Japanac Hisajoši Harasava i Mongolac Durembajer Ulzibajer.

Reprezentativac Srbije Žarko Ćulum izgubio je borbu osmine finala od Holanđanina Roja Mera, ali je pokazao da je budućnost srpskog džudoa u ovoj težinskoj kategoriji.

Osmog dana u Bakuu održaće se borbe u ekipnom takmičenju.