"Odluke nekad na osnovu ugleda i rejtinga zemlje"

SK fight vesti 18. mar 201920:19 > 20:24
Podeli:
KSCG

Karatisti Crne Gore obavljaju završnu fazu pripema za Evropsko prvenstvo koje 28. marta počinje u španskoj Gvadalahari. Na talonu se medalje, na talonu su WKF bodovi koji su od vitalnog značaja za plasman na Olimpijske igre.

Crna Gora može da se pohvali da pred smotru najboljih karatista Starog kontinenta ima dosta aduta kako u konkurenciji boraca, tako i u konkurenciji kataša. Borci su u centru pažnje jer se trenutno Marina Raković, Maro Hodžić, Nenad Dulović, Jelena Maksimović i Dragana Konjević nalaze među 50 najboljih na WKF listi u svojim kategorijama, što je osnovni uslov kada je reč o borbama za mesto na Olimpijske igre u Japanu.

Međutim, adute imaju i kataši. U Gvadalahari, glavni aduti će biti Biserka Radulović i muški kata tim u sastavu Mijat Vojvodić, Srđan Vuković i Vladimir Mijač. Pomenuti trio je dva puta bio na pragu osvajanja medalje na šampionatu Evrope, ali je oba puta stao na korak od pobedničkog postolja.

Biserka Radulović na Evropsko prvenstvo kreće odlučna u nameri da se bori do poslednjeg atoma snage. Trenutno je dvadeseta u svojoj kategoriji na WKF listi, što znači da ispunjava uslov i da može da sanja plasman na Olimpijske igre. Uz to, osma je na WKF listi kada je reč o plasmanu na Evropske igre koje se u junu održavaju u Minsku, pa i tu zadovoljava uslov za učešće na prestižnom takmičenju.

„Izuzetno sam dobro radila u proteklom periodu, maksimalno spremna krećem put Španije, sa željom da se umešam u borbu za medalje, da osvojim neophodan broj WKF bodova koji bi me ostavili u trci za mesto na Evroskim igrama, a zatim i na Olimpijskim igrama. Tokom karijere sam naučila, da idem korak po korak, od takmičenja do takmičenja. Trudim se da pružim maksimum svaki put kada izađem na tatami, a najvažnije mi je da posle nastupa, mogu da se pogledam u ogledalo i kažem, dobro je, bolje nije moglo“, naglasila je Biserka Radulović za Sport Klub i nastavila:

Cilj karate reprezentacije će biti da dostojno odbrani ugled Crne Gore u Španiji, kako u borbama, tako i u katama. Borcima od srca želim sve najbolje, jer znam koliko napora i truda ulažu da bi ostvarivali rezultate koje ostvaruju. Ipak, mislim da su u lakšoj poziciji u odnosu na nas kataše“.

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, jedna od najboljih karatistkinja planete je brzo dala objašanjenje:

Borci kada izađu na tatami, sa druge strane imaju rivala kojeg moraju da pobede. Sudije u takvim situacijama nemaju toliko veliki uticaj. Ako si bolji, ideš dalje. Kod nas, bez obzira na prikazano, ocenu donosi sedam sudija koji prate vaš nastup ili katu. Često, ali baš često se dešava da tužni napustimo tatami jer znamo da smo doživeli nepravdu. Znamo da su sudije odluku donele, ne na osnovu onoga što su videli, nego na osnovu ugleda i rejtinga zemlje odakle dolaze takmičari, na osnovu grba koji nosite na kimonu. Sve navedeno je samo dodatni motiv da se borimo još jače i bolje, kako bi pored ličnog rejtinga, pozicionirali Crnu Goru na evropskoj i svetskoj mapi“.

Na pitanje da li posle žestokog rada u Egiptu i mini priprema koje slede u Budvi, od Biserke Radulović možemo očekivati medalju sa Evropskog prvenstva, Biserka je rekla:

Nemoguće je obećati medalju u bilo kom sportu. Ono što kao i svi članovi reprezentacije mogu da obećam je da ćemo dati sve od sebe, da ćemo se boriti za svaki WKF bod. Ljudski i sportski je nadati se da mogu da se umešam u borbu za medalju, a mislim da bi to bilo dovoljno za mesto na Evropskim igrama. Olimpijske igre? Rekla sam na početku razgovora da sam tokom karijere uvek išla korak po korak. Tako je i sada. Fokus je na Evropskom prvenstu, a cilj je mesto na Evropskim igrama. San svakog sportiste je mesto na Olimpijskim igrama, pa tako i moj. Međutim, biće pakleno teško izboriti mesto u Japanu, jer će mesta biti za samo osam najboljih u svim kategorijama“, naglasila je Radulović.

Evropsko prenstvo u karateu počinje 28. marta u španskoj Gvadalahari, a borci i kataši iz Crne Gore sa velikim ambicijama i velikim motivima kreću na smotru najboljih takmičara Starog kontinenta.