EP: Da li će za kata tim, treća biti sreća?

SK fight vesti 23. mar 201910:35 > 10:40
Podeli:
Privatna arhiva

Evropsko prvenstvo u karateu počinje 28. marta u španskoj Gvadalahari. Reprezentacija Crne Gore u izuzetno jakom sastavu, sa velikim ambicijama kreće na smotru najboljih karatista Starog kontinenta.

Cilj su medalje, ali šampionat Evrope ovoga puta ima i posebnu težinu jer će se deliti veliki broj WKF bodova, koji su od vitalnog značaja za plasman na Olimpijske igre u Japanu, na kojima će karate debitovati kao olimpijski sport.

Crna Gora trenutno može da se pohvali da ima pet boraca: Marinu Raković, Marija Hodžića, Nenada Dulovića, Jelenu Maksimović i Draganu Konjević među 50 najboljih na WKF listi, što je osnovni preduslov za plasman u Tokio. Među 50 najboljih je i katašica Biserka Radulović, a među 50 najboljih mogao bi da se nađe i Mijat Vojvodić.

Povezano

Crna Gora će na Evropskom prvenstvu imati i sjajan kata tim koji spada u sam evropski krem. Do medalje u katama pokušaće da dođe ekipa u sastavu Vladimir Mijač, Mijat Vojvodić i Srđan Vuković. U pitanju su momci koji su dva puta uzastopno stizali do polufinala, dva puta uzastopno se borili za bronzano odličje, ali su neprelazna prepreka bila selekcija Francuske, a zatim selekcija Italije. Da li će treća biti sreća?

Kao i na svako takmičenje, pogotovo veliko kao što je Evropsko prvenstvo, idemo maksimalno spremni i motivisani. Naporno smo radili u proteklom periodu, odlično smo odradili turnir Premijer lige u Salcburgu, gde smo potvrdili neosporni kvalitet. Napredovali smo i mislim da smo svake godine sve zreliji takmičari i sportisti, verujem da možemo da napravimo veliki uspeh na Evropskom prvenstvu u Španiji. Prethodne dve godine smo tesnim rezultatima gubili u polufinalu i mečevima za bronzanu medalju, tako da se nadam da će ove godine u Gvadalahari napokon sreća da nam se osmehne, da ćemo uspeti da osvojimo medalju koju dugo sanjamo.“

Ono što treba naglasiti i što sigurno čini tužnim sve ljubitelje sporta i karatea u Crnoj Gori, ekipe u borbama i katama, nisu na spisku disciplina na Olimpijskim igrama. To svakako ne utiče ne ogroman motiv i želju momaka koji će braniti ugled Crne Gore u Gvadalahari.

Utehu za medalju koja im je dva puta za redom izmakla na šampionatima Evrope, Vladimir Mijač, Mijat Vojvodić i Srđan Vuković, pronašli su na šampionatima Balkana na kojima su dva puta uzastopno osvajali zlatne medalje. U Čačku i Istanbulu. Kata tim u vlasništvu ima zlatnu medalju sa Igara malih zemalja iz San Marina, uz bronzano odličje sa turnira Premijer lige iz Roterdama.

U Salzburgu, Vojvodić, Mijač i Vuković su osvojili sedmo mesto i samo jedna pobeda ih je delila od borbi za medalju. Sjajnu uvertiru za Evropsko prevenstvo su napravili. Kvalitet imaju, nedostaje im samo malo sreće.

Da li će treća biti sreća, da li će Vojvodin, Mijat i Vuković u trećem pokušaju uspeti da naprave korak napred i popnu se na pobedničko postolje, saznaćemo brzo.