"Viša sila je viša sila, fokus je na pripremama"

SK fight vesti 11. maj 202018:12 > 18:14
Karate klub Omladinac

Karatisti iz Crne Gore, kao i svi ostali karatisti širom planete ostali su bez dva velika takmičenja koja su bila planirana za ovu godinu. Evropsko i Svetsko prvenstvo su odloženi za narednu godinu.

Svetska karate federacija, WKF, će imati mnogo poslova oko pravljenja kalendara za godinu koja sledi, jer mora da organizuje šampionat Evrope, planetarnu smotru, kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a karate će debitovati na Igrama u Japanu, kao olimpijski sport.

Crna Gora može da se pohvali da ima čak osam takmičara koji se nalaze među 50 najboljih u svojim kategorijama na WKF listi, što je osnovni uslov kada je reč o kvalifikacijama za Olimpijske igre. U pitanju su Marina Raković, Mario Hodžić, Nenad Dulović, Jelena Maksimović, Bojan Bošković, Dragana Konjević, Nikola Malović, Biserka Radulović.

Većina takmičara je iz Karate kluba Omladinac, koji je nedavno u skladu sa popuštanjem mera, počeo i sa zajedničkim treninzima, uz strogu kontrolu socijalne distance.

„Izuzetno smo srećni što smo se okupili i počeli sa zajedničkim radom. Karate kluba Omladinac funkcioniše kao skladna porodica, pa smo se zaista uželeli jedni, drugih. U međuvremenu, otkazana su sva velika takmičenja na kojima smo trebali da učestvujemo. Ali u pitanju je viša sila, a viša sila nije slučajno dobila takav naziv“, rekao je trener Omladinca i jedan od selektora Crne Gore za Sport Klub i nastavio:

„Međutim, ima načina za borbu i protiv više sile. U periodu kada je postojala ogromna opasnost od koronavirusa, maksimalno smo se pridržavali izolacije kako bi pomogli medicinskim radnicima i nadležnim institucijama. Sada, kada smo na putu da globalnu pošast pobedimo, nema mesta za opuštanje jer se borba vodi do poslednjih sekundi meča. U međuvremenu, okrećemo se još jačem radu, jer je najvažnije da maksimalno spremni dočekamo takmičenja koja slede, a ona s druge strane zavise od smirivanja zdravstvene situacije na globalnom nivou“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Žarko Raković je nastavio sa izlaganjem:

„Naredne godine nas očekuje šampionat Evrope, Svetsko prvenstvo, kvalifikacije za Olimpijske igre, a na turniru koji će gotovo sigurno biti organizovan u Parizu imaćemo osam takmičara, što je zaista ogroman uspeh. Međutim, pored grupe boraca koji su uspeli da se pozicioniraju na evropskoj i svetskoj karate mapi, očekuje nas veliki rad sa izuzetno mladim momcima i devojkama, od kojih će, verujem, neko uspeti da izbori plasman na Olimpijske igre za mlade koje su na programu 2022 godine“, naglasio je Raković i dodao:

„Bojan Bošković je već bio učesnik Olimpijskih igara za mlade i jedan poen mu je nedostajao da stigne do pobedničkog postolja. U ovom trenutku ne možemo da procenimo kada će biti organizovana velika takmičenja. Isto tako, niko ne može da obeća medalju na Evropskom ili Svetskom prvenstvu, kao ni plasman na Olimpijske igre. Međutim, žestok rad, borbu do poslednjih atoma snage za ostvarivanje vrhunskih rezultata kao u proteklih nekoliko godina, možemo da obećamo. Bićemo spremni za borbu čim se ukaže prilika za to. U međuvremenu, fokus je na velikom radu koji nas je i doveo do pozicije u kojoj se trenutno nalazimo, do pozicije da se ime Crne Gore kada se spomene karate, izgovara sa poštovanjem“.