UFC 251: Usman dominantno, Volkanovski kontroverzno

SK fight vesti 12. jul 20208:09 > 8:17
Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

U nedelju ujutru po srednjeevropskom vremenu u Abu Dabiju održana je priredba UFC 251 u kojoj su viđena čak tri meča za titulu šampiona. Status prvaka zadržali su Kamaru Usman, koji je pobedio Horhea Masvidala, i Aleksandar Volkanovski, koji je bio bolji od Maksa Holoveja.

Usman odbranio pojas jednoglasnom odlukom sudija, koje su ubedljivo bodovale u korist Nigerijca – 50:45, 50:45, 49:46. To znači da je samo jedan sudija dodelio Masvidalu jednu rundu, i to prvu, u kojoj je jedino bio konkurentan. Usman je potom kontrolisao meč, naročito u klinču, gde je imao apsolutnu dominaciju.

Da je Usman zasluženo odbranio pojas govore i sledeći statistički podaci – Nigerijac je zadao 94 značajna udarca od 263 plasirana, dok je Masvidal pogodio 66 od ukupno 88. Kada su u pitanju obaranja, u tom segmentu aktuelni šampion je imao pet, dok „Gejmbred“ nije imao nijedno rušenje. Usman je imao kontrolu u klinču od 10 minuta i 6 sekundi, a Masvidal nijedan sekund.

Treba naglasiti da je Masvidal meč za pojas prihvatio samo šest dana pre same borbe, budući da je dotadašnji izazivač Žilbert Burns morao da odustane zbog toga što je bio pozitivan na kovid 19. Bila je to druga odbrana pojasa za Usmana, koji je krajem 2019. godine titulu branio i protiv Kolbija Kovingtona. Usman sada ima savršeni skor 12-0 od dolaska u UFC.

Još jedan borac uspeo je da odbrani pojas – Aleksandar Volkanovski je krajnje diskutabilnom podeljenom odlukom sudija zadržao titulu prvaka u perolakoj kategoriji (do 66 kilograma). Sudije su bodovale 47:48, 48:47, 48:47 za Australijanca makedonskog porekla.

Volkanovski je u decembru titulu osvojio upravo protiv Holoveja, takođe u jednom vrlo neizvesnom meču, pa ostaje mogućnost i trećeg duela dvojice velikih i vrlo izjednačenih rivala.

Za upražnjeno mesto šampiona u bantam diviziji (do 61 kilograma) borili su se Pjotr Jan i Žoze Aldo, a do pobede je došao Rus tehničkim nokautom posle tri minuta i 24 sekunde u poslednjoj rundi, nakon što je zadao neverovatnu seriju udaraca iskusnom Brazilcu, koji nije uspeo da se odbrani.

Borac iz Sibira je osvojio titulu, koja je posle povlačenja Henrija Sehuda ostala upražnjena. Ovaj 27-godišnji Rus sada ima skor 15-1 u profesionalnim MMA mečevima, a od dolaska u UFC neporažen je u sedam duela.

U preostala dva meča u konkurenciji dama viđeni su uzbudljivi dueli – u slamka kategoriji Rouz Namajunes revanširala se Džesiki Andraž za pretrpljeni poraz iz 2019. godine, pobedivši podeljenom odlukom sudija, ali je utisak da je više zaslužila trijumf. U muva kategoriji Amanda Hibas je posle 2 minuta i 21 sekunde polugom na ruci „završila“ Pejdž van Zent, koja se vratila u oktagon posle jednoipogodišnje pauze. Bio je to debi za Hibas u kategoriji do 56 kilograma.

Pogledajte intervju koji je Rouz Namajunas dala za Sport klub pre meča u Abu Dabiju: