„Srebro iz Zagreba je sjajna uvertira za burnu godinu“

Podeli:
KK Omladinac

Marina Raković nije ostvarila, slobodno se može reći da je premašila očekivanja na prestižnom karate turniru TOP 10 u Zagrebu. Članica Karate kluba Omladinac osvojila je srebrnu medalju, u nikada jačoj konkurenciji.

  Marina je u velikom finalu, posle velike borbe, poražena od aktuelne šampionke sveta, Irine Zaretske iz Azerbejdžana. Borba je završena nerešeno 1:1, ali je slavila nekadašnja evropska šampionka i zlatna sa Evropskih igara u Bakuu zahvaljujući pravilu o prvom osvojenom poenu. Na kraju meča, ostao je i mali žal jer je Marina Raković bila bolji rival, ali…

Ali, uspeh koji je ostvaren u Zagrebu je samo dodatni stimulans za godinu koja sledi u kojoj karatiste iz Crne Gore, očekuju kvalifikacija za Olimpijske igre, Evropsko prevenstvo, Svetsko prvenstvo, turniri Svetske i Premijer
lige.

Marina Raković je na putu do finala eliminisala Hrvaticu Luciju Čatlak, Slovakinju Ingrid Sučankovu i Slovenku Tjašu Ristič. Zagreb je 18. put bio domaćin prestižnog turnira, koji okuplja osvajačice medalja sa evropskih isvetskih prvenstava, koje se nadmeću u apsolutnoj konkurenciji.

Bitno je napomenuti da je skor između Marine Raković i trenutno prvoplasirane karatiskinje na rang listi i svetske šampionke Irine Zaratske -3-3.

“Iskreno, baš sam zadovoljna i srećna, iako mislim da sam zaslužila zlatnu medalju, da sam bila bolja u finalu. Konkurencija je zaista bila plaklena, a ponosna sam što sam uspela da obezbedim kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima u poslednjih nekoliko godina, kada su karatisti iz Crne Gore u pitanju. Pre turnira u Zagrebu, nisam mogla da pričam o ambicijama i ciljevima, jer sam iskreno, još uvek daleko od top forme.

Međutim, ispostavilo se da je rad u uslovima koje je diktirao koronavirus, bio dobar. Ujedno, srebrna medalja je dodatni motiv, da svi zajedno nastavimo sa još jačim radom, da stignemo do top forme, jer će se velika takmičenja i iskušenja u godini koja sledi smenjivati kao na filmskoj traci, a ciljevi karatista Omladinca i karatista Crne Gore su uvek bili vrhunski”, naglasila je Marina Raković za Sport Klub, a zatim uputila apel nadležnim institucijama u Crnoj Gori koje vode veliku borbu protiv koronavirusa:

“Zdravlje je uvek bilo i ostalo na prvom mestu. Maksimalno smo poštovali mere u proteklom periodu, poštujemo ih sada. Međutim, moram da uputim apel nadležnim institucijama da nam pomognu u periodu koji sledi. Ono što nam je neophodno, jeste da se pronađe način, da možemo da treniramo svakodnevno, a da pri tome ne ugrozimo zdravstvenu situaciju u Crnoj Gori.
Sigurna sam da će se naći adekvatno rešenje vrlo brzo, da ćemo dobiti mogućnost da radimo i treniramo, a ljubitelji sporta u Crnoj Gori već znaju da ćemo se maksimalno spremni odužiti medaljama na velikim takmičenjima, a ako budemo imali malo sreće i plasmanom na Olimpijske igre”.

Podsećanja radi, čak sedam karatista iz Crne Gore može da se nada
plasmanu na Olimpijske igre. Kvalifikacioni turnir će biti održan u martu
naredne godine u Parizu, a za mesto u Tokiju, boriće se: Marina Raković,
Mario Hodžić, Nenad Dulović, Bojan Bošković, Dragana Konjević, Jelena
Maksimović i Biserka Radulović.